StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBJAVLJENE NOVE MJERE

Stožer: Maske od sada obavezne u svim zatvorenim prostorima, moraju ih imati i gosti kafića

Piše šibenski.hr
12. listopada 2020. - 12:47

Nacionalni stožer civilne zaštite održava tiskovnu konferenciju na kojoj se govori o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se broj zaraženih kontinuirano povećava. 

- Današnji broj od 181 nije realan jer se radi o rezultatima testiranja koja su provedena u nedjelju, kad se najmanje testira.  objektivnu sliku dobivamo od srijede o nedjelje, kada svi rade punim kapacitetom. Generalno, svi se slažemo da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, iako možemo reći da ničim ne odudara od stanja u Europi. Kako bi bili u stanju pružiti zdravstvenu skrb, mi nakon 9 mjeseci od izbijanja epidemije nemamo što novo reći što već nismo komunicirali. I danas je temeljna linija obrane od svih izazova koronavirusa održavanje distance i higijena ruku te nošenje maski kada se okupi više ljudi, posebno u zatvorenim prostorima. Ove jednostavne upute nije uvijek lako provoditi u praksi, naročito kada je u pitanju nošenje maski i socijalna distanca. Stožer je, nakon prvog vala i zaključavanja, od trenutka popuštanja mjera u svibnju uglavnom išao s apelom da se svi ponašaju odgovorno. Vidimo da je velik dio građana to poslušao, na čemu zahvaljujemo, ali dio ljudi to ne čini. Upravo zbog tih drugih zemlje su primorane, s ciljem zaštite života i zdravlja, pribjeći različitim mjerama. Donosimo posebne preporuke za okupljanja više od 50 osoba - na profesionalne i amaterske umjetničke izvedbe, kinoppredstave, projekcije, pogrebe, svadbe, izložbe u muzejskim galerijskim i ostalim prostorima - rekao je Božinović. 

Nadležnost županijskih stožera

Organizatori takvih okupljanja obvezni su najkasnije pet dana prije putem elektroničke pošte zatražiti suglasnost za okupljanje od županijskih stožera civilne zaštite. Stožer će donijeti odluku prema trenutnoj situaciji i procjene epidemiologa, u roku od 48 sati. Društvena okupljanja za koja se odbije suglasnost ne smiju se održati. Na prijedlog županijskog stožera, ograničavanja okupljanja može se urediti i temeljem njihovog zahtjeva na drugačije načine.

- Ostavljamo županijskim stožerima da odlučuju jer nije svuda ista situacija. Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, a gdje nije moguće održati razmak od dva metra. Maske za lice ili medicinske maske obvezni su nositi na ispravan način, tako da prekriva usta i nos. Obvezu imaju zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet, ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima, zaposlenici u trgovinama, kupci, zaposlenici u ugostiteljskim djelatnostima, gosti u ugostiteljskim objektima osim dok konzumiraju hranu i piće, zaposlenici društvenih institucija i stranke koje dolaze u ustanove, zaposlenici u uslužnim djelatnostima gdje se dolazi u kontakt, zaposlenici u uredima gdje se ne može održati distanca, vjernici prilikom obreda u zatvorenim prostorima, gledatelji na sportskim natjecanjima u zatvorenom... Maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučaju preporučenih izuzeća koja su dostupna na stranicama HZJZ. Ovim dvjema odlukama možemo smanjiti širenje infekcije. Postižemo i drugi cilj koji se odnosi na izbjegavanje zabrana i zatvaranja bilo kakve djelatnosti i socijalne aktivnosti. U uvjetima epidemije moguće je organizirati život, ali to neće ići ako svatko od nas ne napravi malu žrtvu. Ne možemo predvidjeti trajanje epidemije, broj zaraženih niti preminulih. Ali, možemo se i trebamo nadati da će znanost proizvesti kvalitetno cjepivo ili lijek, no to još nije slučaj. Pozivamo sve na još strpljenja, na racionalnost i solidarnost, to je najmanje i najviše što kao članovi društva možemo i trebamo učiniti. Mjere stupaju na snagu danass - napomenuo je Božinović.

23. travanj 2024 08:16