StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpotvrđeno iz stožera

Cjepiva kineskih proizvođača nipošto nećemo naručivati samoinicijativno. Iz Službe za epidemiologiju pojasnili zašto je tako odlučeno

Piše Tihana Marović/SD
19. veljače 2021. - 10:58

Nakon što se proteklih dana hrvatska javnost sve više interesirala za kineska cjepiva, a mnogi se i ponadali kako bi upravo kineska vakcina mogla biti razlog boljoj skoroj hrvatskoj procijepljenosti, iz Stožera civilne zaštite pristigla je i službena informacija kako cjepiva kineskih proizvođača nipošto nećemo naručivati samoinicijativno, prvenstveno jer nisu odobrena od Europske agencije za lijekove.

Iz Stožera napominju kako bi u narednim tjednima u Hrvatsku trebala stići dovoljna količina cjepiva za cijepljenje sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19, te poručuju kako nema razloga za zabrinutost. Detaljnije objašnjenje o trenutnoj situaciji s kineskim cjepivima dobili smo iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Raspoložive informacije o cjepivima kineskih proizvođača Sinopharm i Sinovac trenutno su ograničene te onemogućavaju nekakvu detaljniju analizu njihove kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti.

Za razliku od novijih tehnologija koje se koriste u proizvodnji mRNA cjepiva i adenovirusnih vektorskih cjepiva, oba cjepiva proizvedena su upotrebom dobro poznate tehnologije: korištenje inaktiviranog virusa koji u čovjeka izaziva imunološki odgovor, ali pri tome ne može izazvati samu bolest jer je inaktiviran. U oba slučaja radi se o inaktiviranom virusnom cjepivu koje se primjenjuje u dvije doze u razmaku od dva odnosno tri tjedna.

S obzirom na poznatu tehnologiju koja je korištena desetljećima u proizvodnji brojnih učinkovitih cjepiva, za pretpostaviti je da se radi o dobrom cjepivu, pod uvjetom da su zadovoljeni potrebni kriteriji dobre proizvođačke prakse, o čemu, međutim, nema dovoljno dostupnih informacija.Također, nema ni dovoljno podataka o rezultatima kliničkih istraživanja, u čijoj se interpretaciji uzimaju u obzir i kriteriji dobre kliničke i dobre farmakovigilancijske prakse - kažu iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

- Preliminarni rezultati studije imunogenosti (faza 1/2) ukazuju da cjepiva izazivaju dobar imunološki odgovor te imaju zadovoljavajući sigurnosni profil. Cjepivo proizvođača Sinovac nalazi se u trećoj fazi kliničkog istraživanja koje se provodi u državama kao što su Brazil, Turska i Indonezija.

Iako se u medijima mogu naći podaci o njihovoj djelotvornosti u rasponu od 50 do preko 80 posto u sprječavanju simptomatskog oblika COVID-19, odnosno i do 100 posto u sprječavanju teškog oblika bolesti koji zahtijeva bolničko liječenje koje nerijetko završava smrtnim ishodom, rezultati o djelotvornosti ovog cjepiva još uvijek nisu službeno objavljeni. Prema dostupnim podacima, čini se da nijedan od proizvođača za sada nije podnio zahtjev Europskoj agenciji za lijekove za davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje cjepiva u promet u EU - upravo u tome leži ključ zašto kineska cjepiva za sada u Hrvatskoj nisu u igri.

- Hrvatska kao članica EU sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva u sklopu koje se nabavljaju samo ona cjepiva koja centraliziranim postupkom odobri Europska agencija za lijekove. Rigorozan postupak provjere kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti cjepiva u sklopu tzv. postupka postupne ocjene za sada su prošla su samo tri cjepiva (cjepiva proizvođača Pfizer/BionTech, Moderna i Astra Zeneca) i odobrena za upotrebu u EU, od kojih su sva tri u upotrebi u Hrvatskoj.

Hrvatska za sada ne planira u samoinicijativnu nabavu drugih cjepiva, uključujući i ovih kineskih proizvođača, budući da bi u narednim tjednima u Hrvatsku trebalo stići dovoljna količina cjepiva za cijepljenje sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19 - zaključuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

19. travanj 2024 17:28