StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorona u vlasti

Što kad od COVID-19 oboli netko od vodećih ljudi u državi: moraju li na bolovanje i reže li im se plaća? Premijer poručuje da će raditi od kuće...

Piše Anita Belak Krile/Slobodna Dalmacija
29. studenog 2020. - 08:53

Ana Maslać-Plenković, supruga predsjednika Vlade RH, pozitivna je na koronavirus, te premijer Andrej Plenković zbog toga mora u izolaciju na deset dana. Njegov subotnji test na COVID-19 je bio negativan, a dužnosti će nastavljati obavljati iz kuće.

Iz Vlade su potvrdili kako Plenković nema simptome bolesti, dok supruga ima blago povišenu temperaturu. Premijer će u nedjelju odraditi online sastanak iz izolacije s ministrima vezano uz modele obeštećenja poduzetnika čiji su objekti zatvoreni zbog pandemije. 

Prvim suradnicama premijera, predstojniku Ureda Zvonimiru Frki-Petešiću, zamjenici predstojnika Teni Mišetić i glasnogovorniku Vlade Marku Miliću mjera samoizolacije nije izrečena budući je premijer u subotu imao negativan COVID test. 

Od ministara u Vladi koronu su preboljeli Ivan Malenica, ministar uprave, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar zdravstva Vili Beroš, kojem je korona potvrđena 19. studenoga. Beroš bi se u Ministarstvo trebao vratiti ovaj ponedjeljak.

Među zaraženim koronavirusom političari su vrlo zastupljena skupina i gotovo da nema zemlje u kojoj barem netko od najviših političkih dužnosnika nije bio u samoizolaciji ili karanteni bilo da je riječ o predsjedniku države, premijeru ili članovima vlade.

Kad završe u samoizolaciji saborski zastupnici i ministri uglavnom ne idu na bolovanje, rade online i plaće im ostaju iste.

Ako otvaraju bolovanje, Ustavom i zakonima je potanko propisano tko ih mijenja u slučaju kad ne mogu obavljati svoj posao. Koronavirusom je bio zaražen i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a za vrijeme njegove spriječenosti mijenjali su ga potpredsjednici Sabora. Isti je slučaj i s Vladom.

Iako Zakon o Vladi RH ne definira dulju spriječenosti ili bolesti predsjednika Vlade, članak 10. kaže: "Ako predsjednik Vlade odredi prvog potpredsjednika Vlade, on zamjenjuje predsjednika Vlade u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti. Zamjenjivanje predsjednika Vlade nije moguće u pitanjima i postupcima odlučivanja o povjerenju Vladi, imenovanju i razrješenju člana Vlade".

Potpredsjednici Vlade su Davor Božinović, Tomo Medved, Zdravko Marić i Boris Milošević. Nitko nije određen za prvog potpredsjednika, dakle ako bi se premijer razbolio i ako ne bi mogao obavljati svoju dužnost, mijenjao bi ga netko od njih.  

Što se tiče Pantovčaka, ako se radi o kraćoj spriječenosti zbog bolesti, odsutnosti ili godišnjeg odmora, predsjednik Republike Zoran Milanović može povjeriti predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da ga zamjenjuje.

U slučaju duže spriječenosti zbog bolesti ili nesposobnosti, a posebno ako predsjednik nije u stanju odlučiti o povjeravanju dužnosti privremenom zamjeniku, predsjednik Sabora preuzima dužnost privremenog predsjednika na temelju odluke Ustavnog suda koji o tome odlučuje na prijedlog Vlade.

 
24. travanj 2024 02:28