StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStalno zaglupljivanje

Sociolog upozorava o besmislenosti pitanja u HTV-ovoj debati: Sučeljavanje je bilo apsolutni poraz političke, kritičke, društvene i moralne strukture u Hrvatskoj!

Piše A.B.K.
18. prosinca 2019. - 21:06
Sven Marcelić

U HTV-ovoj debati predsjedničkih kandidata, dominirale su jučer evergreen izborne teme i pitanja koja nemaju puno veze sa stvarnim životom i gorućim problemima građana.

Bez obzira na to radi li se o lokalnim, parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u debatama i kampanjama se vrte uvijek ista svjetonazorska pitanja kao što su pobačaj, vjeronauk u školama, gay pride, pozdrav „Za dom spremni“ i mjeri koga kandidati preferiraju Tita ili Tuđmana. .. 

Tako je bilo jučer, iste su teme dominirale na zadnjim predsjedničkim izborima prije pet godina, a jednaka će se pitanja kandidatima vjerojatno postavljati i na parlamentarnim izborima dogodine kao i na idućim predsjedničkim izborima za pet godina.

Upravo na tu činjenicu upozorio je zadarski sociolog, sveučilišni profesor Sven Marcelić.

- Prema Eurobarometru iz 2018. najveći problemi koje su identificirali građani Hrvatske redom su bili: društvena nejednakost, nezaposlenost, slab ekonomski rast i javni dug. 

S druge strane, u jučerašnjem sučeljavanju kao glavna pitanja kandidatima redom nisu postavljeni: društvena nejednakost, nezaposlenost, slab ekonomski rast i javni dug.

K tome, kandidatkinje i kandidati su rijetko i sporadično spominjali društvenu nejednakost, nezaposlenost, slab ekonomski rast i javni dug.

Nažalost, čini se da politika u Hrvatskoj formira paralelni svijet u kojemu sustav generira sam sebe pa se tako medijski reproducira ono što dolazi iz svijeta politike, a ne pristupa kritički i traži određenje o važnim, a često i nezgodnim pitanjima – upozorio je na svom Facebook profilu zadarski sociolog.

U redu, slaže se Marcelić, može se reći da predsjednik ili predsjednica nemaju ovlasti za intervenciju u ta pitanja, ali  ipak imaju glas i političku legitimaciju.

- Politika je u Hrvatskoj postala narcisoidna djelatnost koja se bavi sama sobom, očekuje od drugih da se bave njome, a sama ne služi onome čemu bi trebala, a to je rješavanje stvarnih problema koje ova država ima. Upravo suprotno, od nas se očekuje da pristajemo na to da su efemerna ideološka pitanja, vožnja na autopilotu kroz teme iz prošlosti i intelektualna lijenost bit politike. Jučerašnje sučeljavanje bilo je apsolutni poraz političke, kritičke, društvene i moralne strukture u Hrvatskoj – zaključio je Sven Marcelić.

 

 

20. travanj 2024 01:08