StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdebakl na izborima

HDZ-ovci o porazu svog kandidata: ‘Slika njegove žene s koncerta Bajage u Šibeniku kružila je internetom!‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
12. srpnja 2022. - 11:06

Iako su se pred mnogobrojnim kamerama i novinarima na tiskovnoj konferenciji trudili biti hladnokrvni i smireni, u gradskoj centrali splitskog HDZ-a "iza kulisa" u nedjelju je i prije objave prvih rezlutata drugog kruga izbora za splitskog gradonačelnika zavladalo defetističko raspoloženje koje se teško moglo skriti na licima članova stranke.

Mnoge su se "face objesile" od razočaranja nakon što je postalo jasno da je i ova nova utakmica, kako su to voljeli isticati nakon prvog kruga, izgubljena te da je njihov nestranački kandidat Zoran Đogaš pretrpio jako težak poraz od sada novog/starog gradonačelnika Ivice Puljka.

- Dovoljno je da ti kažem da je po našim internim grupama po društvenim mrežama kružila slika Đogaševe žene koja je prije dva dana bila u Šibeniku na koncertu Bajage! Koliko god to možda glupo zvučalo, ali siguran sam da je to mnoge stare, izvorne HDZ-ovce odbilo od nauma, ako su ga i imali, da doktoru daju svoj glas, a i to dokazuje koliko smo mi među sobom bili nezadovoljni time šta je on bio naš kandidat - iskreno nam je priznao jedan splitski HDZ-ovac s dugogodišnjim stažem.

image

Zoran Đogaš sa suprugom Varjom

Joško Šupić/Cropix

Da je to što govori istina, potvrdio nam je i jedan novopečeni splitski gradski vijećnik kazavši da nije ta fotografija jedino kompromitirajuće što je cirkuliralo raznim grupama po društvenim mrežama. Njemu je bilo jasno zašto je toliko novinara došlo u stožer HDZ-a, da likuju i gledaju HDZ kako krvari.

Još i prije se među splitskim HDZ-ovcima, nakon što je Đogaš i službeno imenovan za kandidata, govorilo da ga je nametnuo sam premijer Andrej Plenković i mnogi iz "stare garde" su bili vrlo nezadovoljni takvim činom.

No, službeno niti jedan HDZ-ovac nije želio potvrditi takve priče pa je tako u nedjelju navečer i Stipe Čogelja, dožupan i jedan od "mladih lavova" govorio za medije kako je "teško da Zoran Đogaš može biti izbor premijera Plenkovića jer je on izbor pedeset ljudi koji čine Gradski odbor HDZ-a". Čogelja je potvrdio da je "fer i odgovorno dati mandat na raspolaganje".

No, njegove riječi nešto kasnije nije potvrdio Vice Mihanović, predsjednik GO HDZ-a koji je na sva novinarska pitanja o mogućoj odgovornosti i ostavkama gradskog odbora odgovarao da će se sve znati nakon što se napravi analiza.

- O tome ćemo razgovarati, prespavat ćemo ovu noć, ozbiljna smo i velika stranka, napravit ćemo analizu i donijet ćemo odluke u skorije vrijeme. Nećemo donositi odluke naprečac nego odgovorne odluke koje su dobre za HDZ i za sve građane Splita.

Ne bih se složio s tim da su tradicionalni glasači HDZ-a okrenuli leđa Zoranu, ne bih tako dijelio birače, to je neodgovorno. Siguran sam da su glasači HDZ-a odlično prihvatili Zorana, no problem je, kao i svima, u maloj izlaznosti. Split je turistički grad, Split živi turizam i nismo se uspjeli nametnuti i potaknuti ljude da masovnije izađu - obrazlagao je, uz ostalo, Mihanović dodajući kako će biti "konstruktivna oporba".

Zoran Đogaš je, praćen svojim kandidatima za zamjenike Zrinkom Mužinić Bikić i Tomislavom Šutom stao pred novinare i s papira, malo modificirajući unaprijed napisan govor, prvo čestitao Puljku.

image
Joško Šupić/Cropix

- Želim zahvaliti svima onima koji su izašli na izbore, ali time ne mislim umanjiti značaj onih koji su izostali ili fizički nisu mogli doći ili su neizlaskom pokazali svoj stav, a to je isto glasna i jasna poruka i svi je moramo čuti i prihvatiti.

Ona govori i o trenutnom stanju duha u mom Splitu. Osobno poštujem i jedne i druge glasače, a oni koji su izašli na birališta su ostvarili demokratsko pravo da većinom glasova izaberu put kojim će grad kročiti iduće tri godine.

Ovaj izbor je njihova odluka, ali obvezuje pobjednika da služi svim građanima tako da još jednom zahvaljujem svima i čestitam na izbornoj pobjedi.

Zahvaljujem i svima koji su nama dali glas, prepoznali nas i vjerovali u nas. Nadam se da će stanje u našem gradu ići nabolje nakon ovih izbora i da ćemo se izvući iz ove krize vlasti i upravljanja.

Hvala mojim studentima, doktorandima, pacijentima i napose mojim kolegama sa Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakluteta i ljudima iz MEDILS-a. Drago mi je da se vraćam tamo odakle nisam nikad ni otišao.

Svom gradu i dalje ostajem na raspolaganju i radit ću ono što najbolje znam i dat ću sve što je u mojoj moći da svima nama bude bolje. Tri mjeseca za mali roman, tako bi mogao opisati ovo što smo proživljavali ja i moja obitelj - izrecitirao je Đogaš koji nije htio decidirano odgovoriti na pitanje ostaje li u politici i vidi li se u Gradskom vijeću s obzirom na to da je bio prvi na listi HDZ-a za Gradsko vijeće.

- Ajmo prespavati ili ću otići na Ultru pa ćemo viditi što donosi jutro. Rezultat je kakav smo mogli očekivati nakon prvog kruga i moram priznati da nije toliko veliko iznenađenje, ali razočaranje moram priznati da osobno malo jest.

Očekivao sam i da će kampanja biti drukčija, možda je to moj problem što više volim govoriti o sadržaju jer nisam političar. Ne, nisam se čuo s premijerom Plenkovićem. Ne znam što ću mu reći tko je kriv, pa nisam ja vidovit... - uz pomalo "kiseli" osmijeh odgovarao je Đogaš na novinarska pitanja.

15. travanj 2024 02:49