StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetoperacija u rekordnom roku

Sjajne vijesti iz Amerike: maloj Mili uspješno je presađena koštana srž, leukemija se povukla!; Otpuštena je iz bolnice i na čuđenje svih liječnika trči, diže utege, jede i pije sama...

Piše PSD
23. prosinca 2019. - 22:26

Mili Rončević 1. studenog u SAD-u je uspješno transplantirana koštana srž od donora. Mila je dobro i bolest se povukla!

Podsjetimo, dvoipolgodišnja Mila Rončević je 2. travnja s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu u Philadelphiji nakon velike akcije koja je ujedinila cijelu Hrvatsku. Za Milino liječenje prikupljeno je čak 38 milijuna kuna.

''Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine", ispričao je Milin otac Marin za 24 sata.

- Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica, a prilikom kojeg se mora boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine - priča nam Marin.

- Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno - oprezan je otac.

CIJELI RAZGOVOR S MARINOM RONČEVIĆEM PROČITAJTE OVDJE

20. travanj 2024 06:29