StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetborba za dostojanstvo

Sindikati poslali oštru poruku premijeru: 'U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska. Za svaki idući korak odgovorna je Vlada'

Piše A.B.K.
17. listopada 2019. - 15:21

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas je najavio kako će od ponedjeljka štrajkati sve škole u Hrvatskoj.

Danas su u štrajku prosvjetari u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, a u petak u Primorsko - goranskoj, Brodsko - posavskoj, Požeško - slavonskoj i Ličko - senjskoj županiji.

- U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ako ne dođe do bitnog pomaka, odnosno do sastanka i rješenja naših zahtjeva. To je naša poruka Vladi kako izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice za plaće svima, ne znači ispunjavanje naših zahtjeva – poručio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U četiri županije danas je štrajkalo 89,37 posto članova Sindikata.

Sanja Šprem predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja također je potvrdila kako zaposlenici neće posustati u svojim zahtjevima.

- Za sve ima samo za nas nema. Za sve drugo ima, ali za obrazovanje nema. Ovime su nam poručili da smo zadnja rupa na svirali - negodovala je Šprem.

Tvrdi kako je laž da nema novca jer je jučer dokazano da novca ima.

- Borimo se za svoje dostojanstvo. Niti jedan štrajk nije postigao ono što je ovaj štrajk postigao. U ovom štrajku su stopostotni odazivi u školama. Postignuto je jedinstvo, zajedništvo i solidarnost. A to se probudilo kao posljedica onoga što je izrečeno s Markova trga - poručilaje Šprem.

Smatra da je premijer ponudom zadovoljio svoje političke kolege, a da je podcijenio zaposlenike u obrazovanju. 

Sindikalisti su objasnili kako je u ponedjeljak frontalni štrajk, a da od utorka nastavljaju cirkularni štrajk.

- Od ponedjeljka krećemo frontalno svi, bez obzira na prijetnje, a za svaki idući dan štrajka, odgovornost je na Vladi RH. Roditelji podržavaju ovaj štrajk. Zaposlenici su jedinstveni, ne gube entuzijazam. Odgovornost za daljnji štrajk snosi Vlada. Politika zavadi pa vladaj, neće proći u zbornicama - istaknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Mihalinec je najavio da vladajući od ponedjeljka mogu očekivati i druge aktivnosti iz arsenala sindikata, a to su svakodnevne, veće ili manje, aktivnosti na trgu, šetnje...
Ukoliko im Vlada zabrani štrajk, odnosno ukoliko im sud zabrani štrajk, poštovat će odluku suda, ali onda će se, kažu, boriti pravnim sredstvima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je pak da je najavljeno povećanje plaća za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova. "Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene uredbe ne bi bilo dobro", izjavila je Divjak novinarima pred Banskim dvorima.

19. travanj 2024 06:19