StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEuropski dan obrane novinarstva

Sindikat novinara Hrvatske upozorava na diskriminaciju sindikalnih povjerenika u hrvatskim medijima

Piše Šibenski.hr
5. studenog 2017. - 10:10

 


Današnji dan, 5. studenog, Europski je dana obrane novinarstva. Tim povodom Sindikat novinara Hrvatske obavijestio je otvorenim pismom pučku pravobraniteljicu RH Loru Vidovi o drastičnim primjerima diskriminacije sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama.

Pismo Sindikata novinara Hrvatske prenosimo u cijelosti:

Obraćamo Vam se za pomoć kao osobi i instituciji opunomoćenoj od Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima RH i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama. Jedno od tih prava je i pravo na sindikalno organiziranje i zaštitu sindikalnih povjerenika. Vi, naime, sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije, obavljate poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije. U tom smislu želimo Vas izvijestiti o slučajevima diskriminacije članova sindikata, napose sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama.

Imamo drastične primjere iz Glasa Istre gdje su posljednjih godina sindikalni povjerenici dobivali otkaze iako bi Zakonom o radu (čl. 188.) trebali biti zaštićeni. Redom su otpuštani: Noel Mirković, Dubravka Blaško, Maša Jerin, Slaven Legović i, kao posljednji slučaj, Paulo Gregorović. Model je uvijek isti: sindikalci se proglase tehnološkim viškom i potjera ih se na cestu.

Umjesto njih, poslodavac odmah, ne čekajući ni minimalnih šest mjeseci, angažira druge novinare, često jeftinije agencijske radnike ili studente, koji nastavljaju obavljati isti posao koji su radili otpušteni novinari.

Isto tako, ukazujemo na neodrživu situaciju u Večernjem listu gdje troje sindikalnih povjerenika ima (već godinama) najnižu plaću od svih stalno zaposlenih novinara. Sva njihova nastojanja da dobiju objašnjenje zbog čega – i na temelju kojih i kakvih kriterija – imaju najnižu plaću ostala su bez valjanog i argumentiranog odgovora.

Vjerujemo da ćete se složiti da moramo braniti sindikalne povjerenike jer na taj način branimo sindikalno udruživanje. A braneći sindikalno udruživanje branimo pauperizirano hrvatsko radništvo, u ovom slučaju novinare. Jer sindikat zapravo znači – organizirano radništvo.

Ako budemo tolerirali očitu diskriminaciju sindikalnih povjerenika, naši će sindikati postati nemoćni i nedjelotvorni, budući da se više nitko neće usuditi obnašati funkciju koja u jednom slučaju znači otkaz, a u drugom najnižu plaću.

S poštovanjem,  
Za Sindikat novinara Hrvatske:
Anton Filić, predsjednik


 

16. travanj 2024 10:53