StoryEditorOCM

Seksualne prijestupe protiv djece treba tretirati kao kazneno djelo najgore vrste i nikakve olakšavajuće okolnosti ne smiju se uzimati u obzir: Pedofilima do 40 godina zatvora bez pomilovanja

6. studenog 2017. - 15:06

"Seksualne prijestupnike protiv djece i maloljetnih osoba (ili u nekim nazivima pedofile) ne smije se tretirati kao bolesne ili osobe s psihičkim poremećajima."

Seksualne prijestupe protiv djece treba tretirati kao kazneno djelo najgore vrste i nikakve olakšavajuće okolnosti ne smiju se uzimati u obzir. Također, takve prijestupnike ne smije se izdvajati niti po kojoj osnovi, bez obzira na vjeru, pripadnost, rasu, klasu iz koje dolaze te razinu IQ-a. Seksualno nasilje nad djecom i maloljetnim osobama kažnjava se, sukladno obliku, s najmanje 5 godina strogog zatvora do najviše 40 godina strogog zatvora, bez mogućnosti pomilovanja”. Ovo su samo neki dijelovi nacrta prijedloga novog Zakona za seksualne prijestupnike protiv djece i maloljetnih osoba u Hrvatskoj, a koji je pripremilo šest majki iz Rijeke okupljenih u “Inicijativu roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj”.

- Mi smo se organizirale u Inicijativu radi našeg riječkog slučaja gdje su pustili pedofila na uvjetni otpust i to vrata do žrtve koju je zlostavljao tri godine i vrata do osnovne škole! Vidjevši koliko je sustav loš, a zakoni manjkavi, odlučile smo napisati novi Antipedofilski zakon i 12. listopada smo ga i prezentirale u Saboru vodećim i oporbenim strankama te smo dobile podršku za daljnji rad - pojašnjava nam Erika Valić, jedna od članica Inicijative. Kaže kako su svoj prijedlog zakona pisale po uzoru na tzv. Marijin zakon koji je 2013. godine usvojen u Srbiji, a koji propisuje strože mjere kontrole nad osuđenim pedofilima. “Marijin zakon” napisao je otac osmogodišnje djevojčice Marije Jovanović koju je 2010. godine ubio već osuđivani pedofil.

- Mi smo u stalnom kontaktu s Marijinim ocem Slobodanom. Naš je stav da Hrvatskoj treba radikalan zakon po pitanju pedofilije, ali isto tako i sustav rehabilitacije unutar i izvan zatvorskog sustava, iako se takvi zločinci ne mogu rehabilitirati i to je uglavnom dokazano nizom slučajeva. U principu, naš je stav da pedofil ne bi smio izići iz zatvora prije nego što žrtva koju je zlostavljao navrši barem 18 godina kada je dovoljno zrela da prihvati što joj se dogodilo. Nikako se pri izricanju presuda ne smiju uzimati olakotne okolnosti počinitelju jer se time automatski ponižava žrtva. Osnovna svrha ovog prijedloga zakona jest zaštita žrtve i njezine obitelji - kazuje naša sugovornica. Kaže i kako su svoj prijedlog zakona poslali i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović, no do sad se niti jedno od njih nije očitovalo o tome.

- Pazile smo da naš prijedlog bude u skladu s našim kaznenim zakonom kako su nas i savjetovali. Idemo u dobrom smjeru, imamo dogovoren sastanak u Ministarstvu pravosuđa i naš je cilj da prijedlog zakona preuzme Ministarstvo pravosuđa, čiji je to i posao, te da ga pravno složi u oblik u kakvom treba biti da bi bio usvojen. I od toga ne odustajemo - kategorična je Valić.
Majke iz Rijeke javile su nam se nakon što su u Slobodnoj Dalmaciji pročitale priču o splitskoj baki koja se dijeljenjem postera po kvartu bori protiv mladića koji je osumnjičen da je seksualno zlostavljao njezine dvije unučice.

- Trebaju nam jaki i odvažni ljudi u cijeloj Hrvatskoj koji će sudjelovati u ovoj borbi i požuriti vlasti da što prije shvate kako ovakvim beštijama treba stati na kraj! U posljednje vrijeme svjedoci smo povećanog broja seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži u Hrvatskoj kojima se dodjeljuju izrazito niske kazne ili se iste zamjenjuju radom za opće dobro. Svjedoci smo i otpuštanja na uvjetni otpust radi dobrog vladanja i to u istu sredinu gdje se zločin i dogodio. Tome treba stati na kraj. Hrvatska nema djece na bacanje niti ih majke rađaju da bi bili predmet iživljavanja otpada u ljudskom obliku! - poručuju riječke majke.

A što još predviđa njihov prijedlog zakona? Među ostalim, izrazito visoke i stroge kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja, bez mogućnosti uvjetnog otpusta, bez mogućnosti zamjene radom za opće dobro te bez mogućnosti zastare.
Inzistiraju i na mogućnosti retroaktivnog suđenja za isto djelo i ako je počinjeno prije donošenja ovog zakona. Jedna od novosti je i kažnjavanje članova obitelji pedofila ako se utvrdi da su znali za zlodjela koja čini ili je činio, a nisu reagirali ni na koji način. Njih bi se, po prijedlogu, kaznilo s najmanje 10 godina zatvora.
 


Registar pedofila

U prijedlogu se predviđa da svi koji budu osuđeni pravomoćno za ovakva nedjela budu upisani u Registar pedofila koji bi bio na uvidu javnosti putem suda ili policijskih postaja te da im se zabrani i onemogući “obavljanje zanimanja ili poziva koji se odnose na rad s djecom i maloljetnicima”.
Nakon odsluženja kazne, pedofili bi se, među ostalim, trebali svaki mjesec javljati policiji u mjestu u kojem žive, a zabranio bi im se pristup svim ustanovama koje rade s djecom i maloljetnicima (škole, vrtići, igrališta, igraonice, sportski centri i dr.). Onima
koji prekrše te obveze uvelo bi se praćenje putem GPS uređaja, tzv. narukvice koji bi nosili određeno vrijeme. Predlaže se i da se osuđenim pedofilima, ali i onima protiv kojih se vodi sudski postupak zabrani pristup računalima, mobilnim telefonima i ostalim internetskim pristupima kako bi se spriječio kontakt s djecom.

23. travanj 2024 04:10