StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKljučna sjednica

Sabor neće nastaviti zasjedanje bez tumačenja je li Reiner smio sjesti za predsjedavajući stol, pa svi čekaju što će reći Odbor za Ustav

4. svibnja 2017. - 19:51


Hrvatski sabor završio je u četvrtak poslijepodne s radom, nakon što je svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo od rasprave može li potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) nastaviti voditi sjednicu nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora. Sjednica se nastavlja u petak nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade tumačenje je li Reiner ispravno postupio.
 
-Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak.
 
Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.
 
 
Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.
 
Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Saborskim je novinarima tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentarne većine.
 
-Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani - rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.
 
Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most.
 
Milijan Brkić je pak izjavio kako je ranije odlučeno da će se sjednica Sabora zaključiti u petak, a nastaviti nakon što se održe lokalni izbori, no nakon sjednice Odbora situacija bi trebala biti jasnija.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je u 10 sati, a nastavak sjednice Sabora u 11 sati.
 

 

19. travanj 2024 02:27