StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘huligani‘ prijete

Rušimo sve rekorde, dižemo nove bolničke šatore, a navijači na našim stadionima ne moraju nositi zaštitne maske. Ne samo da ne moraju, nego ne smiju!

Piše Anita Belak-Krile
21. listopada 2020. - 21:08

Prva osoba iz Hrvatske zaražena koronavirusom bio je mladić koji je virus pokupio na tribinama stadiona San Siro u Milanu, gdje je 19. veljače gledao utakmicu Lige prvaka Atalanta – Valencia. Kad se vratio u Zagreb, završio je na Klinici "Dr. Fran Mihaljević" a Hrvatska je 25. veljače i službeno zabilježila nulti slučaj COVID-a 19. Talijanski epidemiolozi utvrdili su tad kako je upravo utakmica u Milanu na kojoj je bilo 40 tisuća posjetitelja bitno utjecala na eksplozivno širenje koronavirusa u Italiji.

Od tada je prošlo osam mjeseci, brojke zaraženih veće su nego ikad, rušimo sve rekorde, dižemo nove bolničke šatore, a navijači na našim stadionima i dalje ne moraju nositi zaštitne maske. Ne samo da ne moraju, nego ne smiju!

Maske su propisane na otvorenome gdje se ne može držati potrebna distanca, ali ne i na tribinama, jer se, prema odredbama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta smatra protupravnim ponašanjem. Kad se zakon donosio, nikome nije palo na pamet da će nam jednog dana maske postati obvezan dio svakodnevice. Epidemiolozi su stoga za stadione propisali samo distancu, ali ne i maske.

Kad je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, prije povratka gledatelja na stadione, objavio prve epidemiološke upute, u njima je stajalo da su maske obvezne. Međutim, to je kratko trajalo. Ubrzo je objavljena nova preporuka u kojoj se maske nisu spominjale, nego samo udaljenost od metar i pol te mjerenje tjelesne temperature na dan odlaska na utakmicu.

Gledatelji su po tim preporukama obvezni nositi masku dok se kreću u krugu stadiona, dok hodaju prema svojim mjestima ili čekaju u redu za WC, ali je moraju skinuti kad dođu na svoje mjesto.

Prije vikend utakmice Hajduk - Šibenik, navijači su posebno upozoreni na zabranu konzumiranja alkoholnih pića, paljenja pirotehnike i unošenja transparenata kojima se potiče na mržnju i nasilje, kao i na zabranu maskiranja lica koje policiji otežava identifikacija izgrednika.

GNK Dinamo u četvrtak, u 21 sat, počinje s natjecanjem u grupnoj fazi Europa lige kad u Zagrebu gostuje nizozemski Feyenoord. Na tribinama će također biti gledatelji, i to, kako je klub objavio, na 30 posto kapaciteta svake tribine i lože maksimirskog stadiona, a ulaznice će biti u prodaji do popunjenja tog dopuštenog kapaciteta. Maski na tribinama neće biti. Iz kluba su, kao i prošli tjedan na Poljudu, priopćili kako unatoč epidemiološkim preporukama, nošenje maski na stadionu nije dopušteno, u skladu s člankom 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Iako navijači možda budu u grupama stisnuti kao srdele u konzervi, nakon utakmice možemo očekivati ocjenu kako je sve prošlo uz poštovanje epidemioloških mjera, što će se u praksi svesti na to da je bilo ispunjeno samo 30 posto kapaciteta gledališta.

Zarade nema dovoljno da bi klub mogao profitirati od prodaje 30 posto ulaznica, ali navijača ipak ima previše da bi se moglo kontrolirati širenje zaraze, pa se postavlja legitimno pitanje zašto su tribine i dalje otvorene?  

Epidemiolozi su se očajnički hvatali za glavu nakon što su vidjeli zbijene navijače na utakmici između Hajduka i Šibenika, te prethodno reprezentacije Hrvatske i Francuske, no Stožer civilne zaštite ne daje naznake da će postrožiti propisane mjere.

Hoće li biti kakvih promjena na tribina s obzirom na rekordan broj oboljelih u zemlji, a posebno gledajući dosadašnja iskustva nepridržavanja mjera na Poljudu i Maksimiru, pitali smo jučer šefa Nacionalnog stožera Davora Božinovića, šefa HZJZ-a epidemiologa Krunoslava Capaka, kao i izvršnog direktora HNS-a Marijana Kustića. Ni jedan od njih nije odgovorio.

Neslužbeno od drugih članova Stožera doznajemo da se razgovara o promjeni preporuka iz lipnja, ali da nikakva odluka još nije donesena.

Za razliku od naših 'stožeraša', Grčka vlada je reagirala urgentno. Netom nakon ovotjedne najave da će grčki ljubitelji sporta u ograničenom broju moći od 31. listopada ponovno ići na stadione i u dvorane kako bi navijali za svoje klubove, javio se premijer Kyriakos Mitsotakis.

 „Održavanje utakmica, čak i s nekolicinom gledatelja… poslalo bi krivu poruku građanima” – objavio je premijer odbacivši plan o povratku navijača na sportska borilišta.

20. travanj 2024 13:19