StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPONAŠANJE KAO PORUKA

Riječ stručnjakinje: Josipa Rimac je nastupom ispred zatvora pokazala da se neće predati bez borbe, da neće šutjeti i zavući se u mišju rupu

Piše Saša Jadrijević-Tomas
30. rujna 2020. - 15:39

Dr. sc. Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja, prokomentirala nam je jučerašnji izlazak Josipe Rimac (bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice u Ministarstvu uprave) iz pritvora.

– Izlazak pred novinare, nasmiješeno lice, govor, geste... To je, po mojoj procjeni, bilo dobro osmišljeno. Gospođa Rimac se očito kvalitetno pripremila i nije ništa htjela prepustiti slučaju. Znala je da će je novinari čekati, sve je iskomunicirano kako bi se točno znalo kad izlazi, pa su svi mediji bili ispred Remetinca. U jednom trenutku, dok je govorila, čak je podignula i naočale kako bi joj se vidjele oči.

Taj potez je njezina osobna neverbalna poruka "ja vam govorim istinu". Svima bi teško palo četiri mjeseca pritvora i ljudi bi se jedva čekali vratiti kući, svojima. Međutim, prva stvar koju je gospođa Rimac učinila jest – komuniciranje s javnošću. Time je pokazala da joj je prioritet da pošalje svoju poruku, iako je limitirana zakonom jer ne smije ništa komentirati u vezi s kaznenim progonom. No, i ovako je kroz ovaj ekspoze jasno što je htjela postići – kaže Kišiček, obrazlažući koja je to poruka.

– Znamo da su gospođu Rimac, zbog njezina utjecaja i moći, mediji i javnost zvali "kninska kraljica". Pisalo se puno i o njezinoj skupoj garderobi, poznanstvima.... No, naposljetku je uhićena, skinuta s trona i pritvorena. Potom smo čitali pikantne detalje iz spisa i istrage, pa zatim kako joj je teško u pritvoru, da je smršavjela...

Međutim, ona je pred novinare izišla sređena, vedra i s jasnim stavom: ja se ne dam tako lako slomiti i neću se predati bez borbe. Nije bilo suza, nije bilo teških riječi, nego samo optimizam i široki osmijeh. Na taj način je demantirala napise da je u lošem stanju. Koliko joj je za vjerovati, to je na javnosti da prosudi – kaže Kišiček, koju smo upitali može li se pretpostaviti kakva će biti njezina obrana.

– Ako je suditi po ponašanju ispred zatvora, mislim da bi ta obrana mogla biti itekako aktivna. Naravno, može se štošta promijeniti tijekom procesa, ali ovaj najnoviji istup pokazuje da ona zasigurno neće šutjeti i zavući se u mišju rupu.

Vidjeli smo u prošlosti da je većina poznatih pritvorenika odmah nakon izlaska iz pritvora pokunjeno uletjela u auto i odjurila kući, bili su neugledni, u rukama su imali nekakve vrećice s odjećom i stvarima. Vidjelo se na njima da su slomljeni i da su im u tom trenutku najmanje bitne kamere i izjave novinarima. Međutim Rimac nije htjela poslati takvu poruku.

Ona na taj način govori i da ne želi tražiti milost niti se pokazati kao slaba i slomljena osoba. Slikovito rečeno, "kninska kraljica" poručuje da još nije otpisana – kaže ta stručnjakinja, koju smo upitali koliko je uspješno poslala poruku.

– Da je netko tko nije upućen u slučaj i ne zna Josipu Rimac gledao taj istup, ne bi nikako mogao zaključiti da je ta gospođa provela četiri mjeseca u ćeliji. Stoga, ako je bila intencija da se pokaže jakom, onda je u tome i uspjela – kaže Kišiček.

 

18. travanj 2024 14:26