StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRektorski zbor

Sveučilišta dogovorila izradu sustava za prijavu uznemiravanja studenata, još nije poznato hoće li se prihvaćati anonimne prijave

12. veljače 2021. - 08:52

Žrtva mora biti zaštićena i mora dobiti sve potrebne informacije. Ne smije se dogoditi da danima traži po mrežnim stranicama kome se obratiti. Trebamo uspostaviti mehanizme i konkretne obrasce postupanja koji će omogućiti da žrtva podnese prijavu, a da sama ne bude oštećena.

Ističe to prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever i aktualni predsjednik Rektorskog zbora, najavljujući inicijativu koju upravo pripremaju rektori svih osam javnih sveučilišta, a o čemu će konkretne informacije javnosti objaviti početkom idućeg tjedna.

Naime, nakon što su u javnost dospjela svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju studentica, zasad uglavnom na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, intenzivirala se komunikacija između čelnih ljudi hrvatskih javnih sveučilišta na ovu temu. Iako i sada postoje etički kodeksi i etička povjerenstva na fakultetima i sveučilištima, kao i institut studentskog pravobranitelja, prepoznata je potreba da se ne samo ojača rad tih tijela, nego i uspostavi jasan sustav za prijavu uznemiravanja, ali i prevencije te kontinuirane brige za prava studenata i djelatnika u visokom obrazovanju.

Traži se suglasje

– Treba podsjetiti kako su sveučilišta i njegove sastavnice autonomne u svome djelovanju, međutim oko ovog pitanja nastoji se postići konsenzus. Iako još nisu do kraja definirali sve elemente svojevrsnog novog sustava za prijavu uznemiravanja, rektori žele osmisliti djelujući mehanizam koji će također raditi i na sprječavanju takvih pojava. To znači da bi se tema seksualnog uznemiravanja i jedinstvenog mehanizma prijava kontinuirano razmatrala i na tijelima poput senata, sveučilišnih i fakultetskih vijeća, studentskih zborova – ističe Milković.

Nadalje, osim unaprjeđenja prevencije, Rektorski će zbor poticati razvoj i unaprjeđenje kontinuiranog sustava za zaštitu studenata i djelatnika od svih oblika zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja na sveučilištu kako bi se mogli osjećati što sigurnije. Za takva neetična ponašanja uspostavit će se dodatni mehanizmi i jasna procedura prijava, dokumentiranja i postupanja.

Kome se obratiti

Hoće li žrtve prijave moći podnositi anonimno preko za to predviđenih obrazaca, kako će se postupati nakon što se zaprimi prijava, neka su od pitanja koje će rektori konkretizirati idućih dana. Novi, neformalni sastanak Rektorskog zbora trebao bi se održati već u ponedjeljak, nakon čega će javnost obavijestiti o zaključcima.

No važno je reći kako među čelnim ljudima sveučilišta postoji i volja za uspostavom kontinuiranog praćenja učinaka i provedbe mjera. Uglavnom, nakon ovoga žrtve bi trebale dobiti konkretne informacije kome se najprije obratiti i kome prijaviti počinitelja, a mjerodavna tijela dodatne smjernice kako dalje voditi postupak. Kako su u javnost dospjela uglavnom svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju bivših i sadašnjih studentica nekoliko zagrebačkih fakulteta, pitamo rektora Milkovića jesu li i na drugim sveučilištima zaprimili slične prijave.

– Možemo samo pretpostaviti da je takvih slučajeva bilo i drugdje. Ako imamo osam ili devet javnih sveučilišta, 38 veleučilišta i visokih škola, između 150 do 160 tisuća studenata, to je velik sustav. Međutim, je li bilo konkretnih prijava, o tome mogu točne informacije dati samo čelnici pojedinih sastavnica i o drugim institucijama i ustanovama nije uputno govoriti – kaže rektor Sveučilišta Sjever.

19. travanj 2024 20:08