StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbijeli recepti

Razlog nestašice lijeka za dijabetes je apsurdan; razgrabili su ga Hrvati koji ga koriste za skidanje kilograma!

Piše Ivana Krnić/JL
7. ožujka 2023. - 07:12

U Hrvatskoj vlada nestašica lijeka Ozempic, koji je primarno namijenjen osobama sa šećernom bolesti, no postiže zavidne rezultate i kod ostalih koji žele smršavjeti. Zbog toga po "lijek za mršavljenje" naši građani ovih dana odlaze u susjednu Sloveniju, u kojoj zasad, navodno, nestašice nema.

Glavni razlog za nestašicu na domaćem tržištu je, doznaje Jutarnji list, velika popularnost lijeka među onima s viškom kilograma, a u ljekarnama se, kažu naši sugovornici, čak 80 posto lijeka izdavalo na privatni, tzv. bijeli recept.

Rijetko je koji donositelj takvog recepta doista i bio oboljeli od dijabetesa, većinom su ga donosile osobe koje su uz pomoć lijeka željele izgubiti kilograme. Naime, svaki liječnik specijalist, bez obzira na specijalnost, može izdati bijeli recept za praktički bilo koji lijek, bez obzira na to ima li pacijent koji mu se obratio bolest za koju je lijek namijenjen ili ne. Na osnovu takvog recepta pacijent može kupiti lijek u ljekarni, a mjesečna doza stoji 150 eura.

- Istina je da trenutačno vlada nestašica. Prema našim informacijama, tijekom ovog mjeseca trebale bi stići nove količine - kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Iz ljekarni s kojima smo razgovarali potvrđuju da je najveći udio izdanih lijekova preko bijelog recepta.

Nema službene evidencije

- Nama je jasno da gotovo svi koji dođu s bijelim receptima lijek koriste za mršavljenje, iako on nije registriran za to. No, unatoč tome, prema pravilniku, dužni smo izdati lijek - kaže nam jedna magistra farmacije. Iz još jedne zagrebačke ljekarne potvrđuju ovaj podatak, ali dodaju i da se ne vodi nikakva službena evidencija o izdavanju lijeka, pa podatke daju isključivo na temelju vlastitog iskustva.

Kako doznajemo, Hrvati masovno odlaze u Sloveniju jer lijeka tamo i dalje ima na tržištu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, očito je tamo manje privatnika koji izdaju bijele recepte - navodi magistra.

Naime, Ozempic je postao popularan kao lijek za mršavljenje iako za to nije registriran, no daje rezultate, a kontraindikacija gotovo da i nema. No, zbog pomodarskog korištenja lijeka bez njega ostaju oni za koje je registriran, a to su osobe oboljele od šećerne bolesti.

Dr. Tomas Matić, endokrinolog i dijabetolog, kaže kako je poznato da vlada nestašica Ozempica, ali isto tako umiruje pacijente govoreći da postoji zamjenski lijek te da njihovo zdravlje neće biti ugroženo.

- Postoji zamjenski lijek koji jednako djeluje, samo je razlika u primjeni. Umjesto injekcije koja se daje jednom tjedno u slučaju Ozempica, ovdje je riječ o lijeku u tableti koji se uzima svakodnevno - pojašnjava dr. Matić.

No, ipak, to nije najpovoljnija opcija za pacijenta jer zamjenski lijek mora nadoplatiti, odnosno HZZO ne pokriva cijeli trošak lijeka.

- Kao dijabetolog i endokrinolog, ali općenito kao liječnik, savjetujem da se lijekovi izdaju prema indikacijama i za ono za što su registrirani. U Hrvatskoj postoji jedan lijek koji je registriran za debljinu, koja je također bolest - navodi dr. Tomas.

Uputa o zamjenskom lijeku

Napominje i da je liječnicima obiteljske medicine stigla uputa da pacijentima koji dolaze po recept za Ozempic daju zamjenski lijek te upute za doze.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pojašnjavaju da je za lijek Ozempic, koji se primjenjuje za liječenje šećerne bolesti tipa II u odraslih osoba, prijavljena nestašica iz komercijalnih razloga.

U ljekarnama bi trebao biti sredinom ožujka.

- Do nestašice predmetnog lijeka došlo je zbog globalne situacije porasta potražnje, koja je dijelom uzrokovana primjenom lijeka izvan odobrenih indikacija ovog lijeka, što je utjecalo i na opskrbu tržišta - objašnjavaju iz HALMED-a.

Poteškoće u opskrbi bilježi cijela EU

Nestašica lijeka prati se na razini EU te se poduzimaju mjere za njeno ublažavanje.

- U skladu s navedenim, nastavit će se povećavati proizvodnja predmetnog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe za lijekom, međutim očekuje se da će se, nažalost, povremene poteškoće u opskrbi predmetnim lijekom na razini EU nastaviti tijekom 2023. - govore iz HALMED-a.

Potvrđuju da panike za pacijente nema jer su u Hrvatskoj dostupni drugi lijekovi namijenjeni liječenju šećerne bolesti tipa II, uključujući lijek Rybelsus, koji sadrži istu djelatnu tvar (semaglutid) te se koristi za iste indikacije kao i Ozempic.

Pritom napominju da se navedena dva lijeka razlikuju prema putu i učestalosti primjene; Rybelsus ima oblik tableta te se primjenjuje svakodnevno, dok se lijek Ozempic primjenjuje potkožnom injekcijom jednom tjedno.

- Trenutačno nisu zabilježene druge nestašice u skupini lijekova za liječenje šećerne bolesti. Upućujemo pacijente da se obrate svome liječniku za određivanje odgovarajuće zamjenske terapije - zaključuju iz HALMED-a.

19. travanj 2024 19:07