StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoklon europske komisje mladim europljanima

Putujte besplatno! Drage Hrvatice i Hrvati, kufer i kartu Europe u ruke i... sretan put!

15. ožujka 2018. - 22:45

Mlade Europljane razveselila je vijest, ujedno i poklon Europske komisije koja je odobrila projekt vrijedan 12 milijuna eura kojim su se pokrili troškovi željezničkih karata za 18-godišnjake, građane zemalja članica koji će od ovog ljeta mjesec dana moći putovati potpuno besplatno.

Kako su mediji prenijeli, InterRail karta zasad je odobrena za čak 20 do 30 tisuća mladih koji će imati priliku vidjeti svih 30 europskih država. Karta čija cijena zna narasti do 510 eura, ovaj put je besplatna, a plan je da se broj u idućih nekoliko godina poveća.



Mnoge je poprilično zbunila ova vijest, a europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport Tibor Navracsics u priopćenju za medije objasnio je zašto je došlo do te odluke.

– Važno je da svim mladim ljudima ponudimo priliku da prošire obzore i dožive druge zemlje. Obrazovanje nije samo ono što učimo u učionicama, nego i ono što sami otkrijemo o kulturi i običajima drugih Europljana – kazao je.

Korištenje InteRrail usluga svoj je vrhunac doživio 70-ih godina, kada je cijena mjesečne karte iznosila oko 230 kuna. Ovim hvalevrijednim potezom EU, moglo bi se nadmašiti zlatno doba InteRaila.

Stoga, drage Hrvatice i Hrvati, kufer i kartu Europe u ruke, i sretan put! Detaljna procedura prijave za dobivanje financirane željezničke karte i kriteriji koje će biti potrebno ispuniti bit će objavljeni na službenim stranicama Europske unije u idućih nekoliko tjedana.

16. travanj 2024 11:19