StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgeneral bojnik i sedam ordena

Pupovac ogorčen predsjednikovom odlukom o vraćanju ratnih odlikovanja Glavašu: ‘Da mogu Zoranu Milanoviću bih u ime žrtava dao velered Dravsko-selotejpski‘

Piše PSD.
29. svibnja 2021. - 16:50

Dok je Branimir Glavaš jako zadovoljan što je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poništio odluku o oduzimanju ratnih odlikovanja i čina, koje mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović, pristiže dosta drugih ogorčenih reakcija na ovu odluku šefa države.

„Milanoviću se zahvaljujem na političkoj hrabrosti što je stavio potpis na tu odluku. Time je pokazao da je predsjednik svih građana Hrvatske“ – komentirao je Glavaš.  

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac prisjetio se pak žrtava iz afere „Selotejp“ i poručio kad bi mogao, da bi u njihovo ime Milanovića odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog.  

„Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991., i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991., odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina. Kad bih bar imao ovlasti da Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića promaknem u Poglavaša Republike Hrvatske i tako prisnažim neovisnost svakog hrvatskog suda i njegova suca u predmetima suđenja za ratne zločine – napisao je Milorad Pupovac u objavi za svoje prijatelje i pratitelje na Facebooku.  

image
Damir Krajac/Cropix

Nekadašnji Josipovićev savjetnik koji se također u nekoliko navrata sukobio s Milanovićem Dejan Jović također se osvrnuo na Milanovićevu odluku i podsjetio na neke dosadašnje izjave.  

„Pupovac je prljav. Kumrovec je ružna riječ. Srbi su šaka jada. Bosna treba sapun pa tek onda parfem. Tomašević je gradonačelnik, zapravo ide na teferič na Ilidžu. A Glavaš je heroj“ – napisao je Jović.  

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u petak u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak. Glavašu se tako vraćaju ratna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

image
Goran Mehkek/Cropix

 U ovoj je priči bizarna i činjenica koju je Glavaš objavio 2010 godine, uoči odluke Ive Josipovića da mu oduzima odličja zbog presude o ratnim zločinima.

Glavaš je tad iz Drinovaca iz susjedne BiH, gdje je pobjegao od hrvatskog pravosuđa objavio priopćenje u kojem je poručio da je odličja prodao.

"Posjetio me iseljenik iz Australije. Ponudio mi je novac da mi olakša život u egzilu. Nisam htio primiti novac od tog do danas meni nepoznatog čovjeka. Ipak, prihvatio sam ponudu da za iznos od 100.000 kuna on otkupi sva moja ratna i poratna odličja”, napisao je tada Glavaš.

19. travanj 2024 01:27