StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNema nedoumica

Protiv korone bez straha se mogu cijepiti i alergičari. Jedina ozbiljna kontrainidakcija je anfilaktički šok na neki od sastajaka

Piše PSD.
22. veljače 2021. - 17:47

U svim našim gradovima ovaj je tjedan započelo masovnije cijepljenje protiv koronavirusa u ordinacijama obiteljske medicine, a unatoč jasnim pravilima, i dalje ima dosta nedoumica oko toga tko se može cijepiti, a tko ne. Javili su nam se tako čitatelji koje su njihovi liječnici opće prakse odbili cijepiti protiv koronavirusa jer su alergični na penicilin.

Iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) upozoravaju pak kako sva dosad odobrena cjepiva protiv koronavirusa nisu kontraindicirana u osoba alergičnih na penicilin.

- Dakle, sve osobe koje su alergične na penicilin bez problema se mogu cijepiti ovim cjepivima - kaže Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a i objašnjava kako su navedena cjepiva kontraindicirana samo u slučaju preosjetljivosti na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari koje su navedene u odobrenim dokumentima koji sadrže sve informacije o lijeku.

„Riječ je o sažetku opisa svojstava lijeka, koji je namijenjen zdravstvenim radnicima, i uputi o lijeku, koja je namijenjena pacijentima. Ovi dokumenti javno su objavljeni - dostupni su putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a. Sadrže sve informacije o indikaciji, kontraindikacijama i mjerama opreza nužne za pravilnu i sigurnu primjenu cjepiva – napominje Maja Bašić.

Prema dosadašnjim podacima alergijske reakcije na pelud, ambroziju, prašinu, školjke, penicilin, razne lijekove i jaja nisu prepreka cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Ozbiljna kontraindikacija je jedino anafilaktički šok kojega je osoba imala na neki od sastojaka cjepiva.

Prijašnje alergije

Stoga je sve važne informacije o prijašnjim alergijama nužno reći liječniku koji provodi cijepljenje.

„Alergija na penicilin, orahe, bademe, prašinu ne može biti razlog za necijepljenje – jasna je i dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

image













 
Vlado Kos/Cropix

Napominje kako su se u njezinoj ordinaciji, protiv COVID-a 19 cijepile osobe sa raznim alergijama pa i na penicilin, te da nitko od njih nije imao alergijske reakcije ni nuspojave na cjepivo.

„Pacijenti me pitaju za sve moguće alergene, ja im onda u šali kažem: “Nisu vam bajame u cjepivu“. Važno je samo da nisu alergični na neki od sastojaka koji su u cjepivu. No, i u slučaju neke alergijske reakcije svaka ambulanta ima adrenalinsku antišok terapiju. Mi to moramo imati bez obzira na COVID cjepivo jer se može dogoditi da imamo pacijenta koji je možda alergičan i na injekciju voltarena – veli nam splitska liječnica te tumači da se kod obiteljskih liječnika, protiv koronavirusa ne cijepe samo oni koji u svojoj anamnezi imaju neku veliki anfilaktičku reakciju.

„No, to što ih mi ne cijepimo ne znači da se oni uopće ne smiju cijepiti. U takvim je slučajevima bolje da to učine u bolnici, gdje će uz njih biti i anesteziolog i po potrebi drugi liječnik – kaže naša sugovornica.

Jasne upute

Pacijentima koje njihovi liječnici opće praske odbijaju cijepiti jer imaju nekih nedoumica ili su oprezni zbog povijesti bolesti, preporučuje da se jave u Zavod za javno zdravstvo koji bi ih onda trebao rasporediti za cijepljenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima jasne upute (www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/cijepljenje-protiv-covid-19-bolesti-najcesca-pitanja-i-odgovori) koje se tiču osoba s alergijama kao i onkoloških i drugih kroničnih bolesnika.

Na pitanje jesu li lijekovi za alergije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a, iz HZJZ-a odgovaraju kako je preosjetljivost na sastojke cjepiva jedino u kontraindikaciji za cijepljenje protiv koronavirusa. Naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva. Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol ili polisorbat, može se cijepiti.

„Prema preporukama CDC-a, koje i mi prihvaćamo, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje – ističu iz HZJZ-a.

Prof. dr. Ozren Polašek kaže kako svaka alergija povećava rizik nuspojava.

"To ne predstavlja obaveznu kontraindikaciju, ali svakako izaziva nelagodu, jer može dovesti do neželjene reakcije. Za sada nismo vidjeli puno nuspojava cijepljenja - napominje Polašek.

19. travanj 2024 00:48