StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATSKA BARUNICA MÜNCHAUSEN

Pronađena jedina snimka žene s tisuću lica: pogledajte što je 'kćer Stipe Mesića' i 'stručna savjetnica u Dinamu' nudila majci tragično preminule Nore Šitum!

Piše JL
28. svibnja 2018. - 17:21

Ovo je nevjerojatna situacija, ne znam što bih rekla. Ja vas podržavam, i sama sam liječnica, studirala sam medicinu. Ja sam kirurginja - dirljivo govori, ispričavajući se što ne zna hrvatski, na tečnom engleskom Anika de Vilera na snimci napravljenoj u veljači 2013. godine. Bila je to večer uoči odlaska male Nore Šitum na liječenje u Sjedinjene Američke Države, a de Vilera se obraćala djevojčičinoj majci Đani Atanasovski.

Snimku je napravio televizijski voditelj i redatelj Robert Zuber, a emitirat će je - kao vjerojatno jedini legalno snimljeni dokaz lažnog predstavljanja Anike de Vilere - danas navečer, 28. svibnja, u drugoj epizodi svoje autorske emisije Re:vizija na televiziji Al Jazeera Balkans.

Anika de Vilera, djevojački Šljokavica, rođena je u Sisku, hrvatski govori izvrsno jer joj je to materinji jezik, a prema informacijama koje nam je potvrdila njezina majka Silvana Mršić Tramošljanin nikada nije završila medicinski fakultet ni specijalizaciju iz kirurgije ili plastične kirurgije kako se, otkriva emisija, često predstavljala.

Sud oduzeo dijete 'kćeri Stipe Mesića' i 'stručnoj savjetnici' u Dinamu: oteta djevojčica će biti vraćena ocu na Maltu

Lice Anike de Vilere prvi se put pojavilo u javnom prostoru početkom prošle godine, nakon što ju je bivši partner, bogati malteški poduzetnik Andreas Gerdes, optužio da je otela njihovo zajedničko dijete s Malte, djevojčicu tada u dobi od 1,5 godine, piše Jutarnji list.

Usputni lik
 
Malo pomalo, počela se odmotavati priča o životu te krajnje neobične žene, otkrivajući svežnjeve dokumentacije i svjedočanstava, koji su redom potvrđivali da je Anika Šljokavica u više zemalja bila sumnjičena za niz prijevara, koje je većinom činila pod lažnim identitetom: predstavljala se kao liječnica, kći hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kao šogorica tadašnjeg talijanskog premijera Berlusconija, kći vlasnika Ine, zatim kći francuske princeze i torinskog industrijalca... A Gustavo Vilera, Venezuelac čije prezime Anika de Vilera nosi, i s kojim je u braku 2011. godine dobila sina, prvi put javno istupa u Re:viziji te izričito tvrdi kako je i sam bio uvjeren da je de Vilera liječnica te da je jedno vrijeme, kao liječnica, surađivala s jednom zagrebačkom bolnicom!

Anika de Vilera, koja s djetetom koje ima s Andreasom Gerdesom živi u Zagrebu, nije do sada javno istupala, no u demantijima, kao i tužbama koje je podnijela protiv pojedinih medijskih kuća zbog tekstova u kojima se, među ostalim, tvrdilo da je bila osumnjičena za prijevare i lažno predstavljanje, izričito je tvrdila da takve informacije nisu točne.

- A sada ćemo objaviti snimku, s javnog mjesta, na kojoj de Vilera jasno informira majku teško bolesne djevojčice o tome da je kirurginja te kako je spremna pomoći. Prema svemu sudeći, radi se o jednom od rijetkih, ako ne i jedinom, mogućem izravnom dokazu o tome da se Anika de Vilera predstavljala kao liječnica - kaže Zuber, koji je snimku napravio u vrijeme kad mu je Anika de Vilera bila usputni lik, i kad mu nije padalo na pamet da će upravo ona biti tema jedne od njegovih emisija pet godina kasnije.

Naime, Zuber je, tijekom skupljanja donacija za malu Noru, namjeravao snimiti film o “strašnom lavu” i njegovoj borbi, u vrijeme kad je čvrsto vjerovao da će se djevojčica s liječenja u Americi vratiti živa i pred ozdravljenjem. Na žalost, dogodilo se drugačije. Zuber je arhivirao materijal, odlučivši da ništa od snimljenog neće prikazati. Nakon što je izbio skandal vezan za prikupljeni novac, snimio je drugi, neplanirani film “Život od milijun dolara”, baveći se upravo time.

Aniku de Vileru je zaboravio, sve dok se lani nije iznenada pojavila na naslovnicama. Sjetio se da ju je upoznao u ono vrijeme, sjetio se da je s njom razgovarao isključivo na engleskom a zatim je u starom materijalu pronašao i dragocjenu snimku.

Pravna bitka

Anika de Vilera, čini se, ozbiljno se potrudila da ta snimka ne ugleda svjetlo dana: prošli tjedan, pet dana prije emitiranja emisije, Zuber je pozvan na obavijesni razgovor u policiju, jer je de Vilera prijavila uznemirenost. Emisija će ipak biti emitirana, a glavni će protagonisti biti njezini bivši partneri, očevi njezine djece - dječaka od sedam i djevojčice od 2,5 godine.

Anika de Vilera, kako obojica tvrde, vrlo je vješto do sada manipulirala njima (Gustavo Vilera tvrdi kako je mislio da je liječnica, a Gerdesu se, kaže, predstavila kao kći francuske princeze i torinskog industrijalca, dok je za Gustava tvrdila da je “meksički terorist”) te je mudro koristila sva pravna sredstva, osobito vezano za postupanje s kćerkom koju ima iz veze s Gerdesom.

Naime, Andreas Gerdes, koji je, kako tvrdi, od rođenja brinuo o djetetu i ostvarivao roditeljsku skrb,  prošle godine, kad je de Vilera s njihovom kćeri napustila Maltu, u pravnom smislu djetetu nije bio otac. Suprotno Gerdesovom uvjerenju, de Vilera je u trenutku kad je rodila kćer, na ljeto 2015. godine, još uvijek bila u braku s Gustavom Vilerom. Prema odredbi o bračnoj presumpciji, koja u svim europskim pravima propisuje da je otac djeteta udane žene uvijek majčin muž, nakon rođenja djevojčice u njezin rodni list kao otac upisan je Gustavo Vilera, de Vilerin zakoniti suprug, iako on duže vrijeme s Anikom de Vilerom, kako tvrdi, nije imao nikakav intimni kontakt, piše Jutarnji list.

Gerdes i Vilera stoga su vrlo brzo napravili DNK vještačenje, koje je nepobitno pokazalo da je Gerdes biološki otac, ali ime u rodnom listu nije bilo promijenjeno sve do prošlog ljeta: de Vilera stoga Gerdesu nije mogla u pravnom smislu oteti dijete jer Gerdes tom djetetu u trenutku njezina odlaska s Malte pravno nije bio - ništa.

Međutim, prošlog ljeta Gerdes je konačno sudskom odlukom upisan kao otac djevojčice, nakon čega je započeo i pravnu bitku za ostvarivanje kontakata i skrbništvo nad djetetom. No, kroz hrvatski socijalni sustav teško se probija: iako je u Zagrebu unajmio stan te je stalno dostupan, već više od godinu dana nije dijete ni vidio, a da za to ne može dobiti nikakvo logično objašnjenje.
 
U međuvremenu je optužen, zajedno s majkom Anike de Vilere, koja podupire i Gerdesa i Vileru, za obiteljsko nasilje. Kako tvrdi, de Vilera ih je prijavila za nasilje nakon što su se sreli na ulici. Postupak još nije pravomoćno okončan, no i Gerdes i njezina majka dobili su zabranu približavanja de Vileri na manje od 150 metara.

Scena pred vrtićem

U međuvremenu, i Gustavo Vilera, koji danas s partnericom i sinom iz veze s de Vilerom živi u Hrvatskoj, počeo je strahovati da bi se mogao ponoviti scenarij s Malte, ovaj put s njegovim sinom. Dječak živi s njim i novom partnericom, sukladno dogovoru koji je na temelju nalaza malteške socijalne službe postigao s de Vilerom još na Malti.

Međutim, prošle jeseni dogodio se incident u kojem je de Vilera na prepad pokušala odvesti dječaka. Filmski pokušaj dogodio se na javnom mjestu, pred brojnim svjedocima. Kako su svjedočili, Gustavova partnerica je došla po dječaka u vrtić, jer je Gustavo bio na putu.

Nakon što su napustili vrtić, pred njima se zaustavio automobil iz kojeg je izašao nepoznati muškarac i sputao ženu, dok je netom nakon toga iz auta izašla i Anika de Vilera te uzela dječaka i smjestila ga u auto. Muškarac se vratio na vozačevo mjesto i pokrenuo vozilo, no netko je zvao policiju i automobil je brzo zaustavljen te su pozvane i Hitna pomoć i socijalna služba.

Nastala je zbrka jer je otac bio na putu, a majka je sudjelovala u incidentu te nije postojala odluka hrvatskog suda o tome s kojim bi roditeljem dječak trebao živjeti - ostao je samo sporazum koji su roditelji sklopili još na Malti, a koji domaća socijalna služba nije uzela u obzir. Očito socijalni radnici nisu znali što bi poduzeli te su odlučili da se dječak privremeno smjesti u - dom za nezbrinutu djecu. Dječak je u domu ostao gotovo dva tjedna! Na kraju je dječak vraćen u očevu obitelj, a s majkom ima redovite kontakte.

Anika de Vilera, kako se čini iz dostupnih podataka, uspješno je do sada manevrirala sustavima. No, zagrebački Općinski sud donio je nedavno nepravomoćnu presudu sukladno kojoj de Vilera kćer treba u roku od 15 dana vratiti na Maltu. De Vilera se žalila na odluku. Kakav će biti ishod treba tek vidjeti, no oba oca vjeruju da se de Vilera ne osjeća ugodno u postojećoj situaciji, a u njima to, kažu, budi strah.

Bude li osjetila ugroženost, tvrde to obojica, mogla bi “primijeniti stari obrazac ponašanja te, kao i u više navrata do sada, pobjeći”. Ovaj put, s oboje djece.

18. travanj 2024 21:38