StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAfera ‘daj pet‘

Profesorica koja je Milanovićevom sinu podigla ocjenu dobila opomenu pred otkaz!

Piše Mirela Lilek/JL
25. kolovoza 2022. - 12:12

Nastavnica matematike u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, koja je javno potvrdila da je upravo na zahtjev ravnateljice škole nakon završetka nastavne godine izmijenila ocjene nekolicini učenika, među kojima i mlađem sinu predsjednika Zorana Milanovića, dobila je opomenu pred otkaz.

Informacija je potvrđena Jutarnjem listu iz Klasične, koja se u srpnju našla u aferi ‘Daj pet‘. Podsjetimo, o ovom slučaju prvi je izvijestio Jutarnji list.

Opomena je nastavnici stigla u srijedu, kada su s njom upoznati i pojedini zaposlenici škole. Iako je takav ishod bio očekivan, s obzirom na to da je u inspekcijskom nalazu opomena navedena kao prijedlog ‘kazne‘, u Klasičnoj su zgroženi ovakvim potezom ravnateljice škole.

- Želim vas sve obavijestiti da je moja kolegica iz Klasične gimnazije u Zagrebu koja je pod pritiskom ravnateljice promijenila ocjenu iz matematike u dobro nam poznatom događanju ‘Daj pet‘ zaprimila opomenu pred otkaz. I to iz razloga što je promijenila ocjenu. Koja je legalno provedena kroz sustav. Želim vam svima poručiti da se ovo što se događa mojoj kolegici zapravo događa svima nama. Siguran sam da ćete razumjeti zašto je to uznemirujuće i zabrinjavajuće, napisao je jedan od nastavnika Klasične gimnazije u grupi nastavnici.org te nanizao pitanja: - Što nam je činiti? Kako da se zaštitimo od takvih licemjerstava? Smijemo li pognuti glave? Biti ravnodušni? Demoralizirani i depresivni?

Kako je pisao Jutarnji, do promjene ocjena došlo je nakon što je predsjednikova supruga Sanja Musić-Milanović, četiri dana nakon završetka nastave, poslala e-mail ravnateljici u kojem se žalila na profesoricu iz matematike.

Potom su mladom Milanovićevu sinu prepravljene dvije ocjene, iz latinskog i matematike, tako da je nastavnu godinu završio s prosjekom 5.0.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs takvu je praksu nazvao ‘sivom zonom‘.

17. travanj 2024 23:52