StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIMA LI KRAJA PRAVOSUDNIM APSURDIMA?

Preživjeli ste napad krvoločnog psa? Ok, onda gazdi ide nekoliko kuna kazne...

31. prosinca 2018. - 14:29

Napad dvaju rotvajlera na Božić u mjestu Ražanj kod Rogoznice tijekom kojeg je, kako je poslije utvrđeno u šibenskoj bolnici, lakše ozlijeđeno trogodišnje dijete, mogao bi njihovom vlasniku koji ih je ostavio bez nadzora iz džepa "izbiti" nekoliko stotina kuna.

Kako je na upit medija, a nakon što je priča objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, izvijestila Sanja Baljkas, ovlaštena policijska službenica za odnose s javnošću šibenskog PU-a, policija je protiv vlasnika izdala obvezni prekršajni nalog.

Zanimljivo je da se zakonski ovakve situacije različito tretiraju u pitanju visine novčane kazne. Tako članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje da će se onaj tko "bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane..." kazniti s novčanom kaznom od 50 do 200 DEM-a u kunskoj protuvrijednosti.

Koliko košta ugriz?

S druge strane, Zakon o zaštiti životinja predviđa mnogo rigoroznije kazne. Tako članak 51. propisuje da će se fizička osoba koja "drži i postupa s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja" za taj prekršaj kazniti novčanom kaznom od 20 pa do čak 50 tisuća kuna.

Uz "udaranje po džepu", može se izreći i oduzimanje životinje i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

Kako se može pronaći na internetskim stranicama MUP-a, postoje situacije i kada se vlasnika može kazneno goniti, a to je kad vlasnik psa ne postupa po odredbama gore citiranog Zakona o zaštiti životinja koje se odnose na kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, a posebice djece, te time izazove opasnost za život i tijelo ljudi i prouzroči tjelesnu ozljedu ili smrt druge osobe.

U tom slučaju Kazneni zakon predviđa da vlasnik psa može biti prijavljen za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za što je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U ovom konkretnom slučaju iz Ražnja vrlo je izgledno da će vlasnik odgovarati po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i da će proći s nekoliko stotina kuna kazne.

Kad se dogode ovakvi napadi, mnogi ljubitelji životinja i oni koji se "razumiju u pse" kazat će da nikad nije krivnja na životinji već na vlasniku.

- Rotvajler je pasmina koja spada u skupinu radnih pasa, kao i njemački ovčar itd... I sigurno nije pas koji se prodaje bilo kome. Volim pse i sam ih imam, ali u ovom slučaju je isključivo kriv vlasnik, kao i uvijek u ovakvim slučajevima, koji se totalno neodgovorno ponio i pustio djetetu da vodi ovakvog psa.

Često se psu dogodi da od ludila zamijeni objekt napada, u što sam se imao prilike uživo i sam više puta uvjeriti. Ali, definitivno je kriv vlasnik i kraj priče. Psa ne treba uspavati kako neki govore, nego treba kazniti vlasnika, oduzeti mu psa i dati ga u ruke nekome tko zna što je pas, i da pas nije za pokazivanje neke snage i liječenje samo njima poznate nekakve frustracije - samo je jedan od komentara koji se mogu pročitati na društvenim mrežama.

Prema Pravilniku o opasnim psima Ministarstva poljoprivrede pod pojmom "opasan pas" podrazumijeva se "bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili koja se uzgaja i/ili dresira za borbe pasa ili je zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom".

Opasni psi su...

Isti Pravilnik navodi i da činjenicu da je pas opasan utvrđuje "veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka i nanesenoj mu tjelesnoj ozljedi" te da se takav pas mora čipirati.

- Psi iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull – stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer moraju posjedovati rodovnicu izdanu od Hrvatskoga kinološkog saveza te biti upisani u registar.

Psi moraju postići zadovoljavajuću ocjenu iz testa za provjeru stupnja socijalizacije opasnog psa. Psi pasmine terijera tipa bull koji ne mogu biti upisani u registar (pit bull terijer) i njihovi križanci moraju biti označeni mikročipom, sterilizirani ili kastrirani te upisani u Upisnik pasa u rubriku "Moguće opasan pas" - stoji u navedenom Pravilniku.

Isto tako, navedeni su i uvjeti koje vlasnik mora ispuniti da bi držao ili nabavio moguće opasnog psa, a to je da nadležnom veterinarskom uredu podnese dokaze da nije kažnjavan zbog "kaznenih djela protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, mučenja životinja i drugih kaznenih djela počinjenih uporabom sile, prijetnje, protupravnog prisvajanja te oštećenjem ili uništenjem imovine".

Sve to lijepo piše na papiru, no bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti koliko "obrijanih" i "nabrijanih" mladića koji šeću gradovima sa svojim "pit bullovima", "stafordima" i sličnim "životinjskim strojevima" ispunjava propisane uvjete. Mogli biste se i kladiti u rezultat, ali ostavljamo vama, dragi čitatelji, da ga pogađate.


 

17. travanj 2024 12:30