StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrvatsko novinarsko društvo

Pozdravljamo Hedlovu odluku da objavi dokaz o pokušaju saborskog zastupnika Lucića da ga podmiti

28. srpnja 2017. - 21:40

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u petak odluku novinara Drage Hedla da objavi "dokaz o pokušaju političara Franje Lucića da ga podmiti ne bi li Hedl odustao od objavljivanja priče na portalu Telegram.hr o poslovnim problemima Lucićevih tvrtki i sumnjivim imovinskim transakcijama".
Drago Hedl novinarski je veteran mnogostruko nagrađivan hrvatskim i međunarodnim novinarskim nagradama uključujući i nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva „Otokar Keršovani“.

"U trenutku kada je pokušao podmititi kolegu Dragu Hedla Franjo Lucić bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove", navodi HND  koji očekuje od premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, te od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kao i od svih stranačkih klubova zastupnika da javno osude ponašanje Franje Lucića.

HND je pozvao novinare da se odupru bilo kojoj vrsti pritisaka te da svaki pokušaj utjecanja na njihovu profesionalnu neovisnost prijave nadležnim institucijama, ali i da dokaze objave.
"Ujedno još jednom pozivamo sve kolegice i kolege da se odupru bilo kojoj vrsti pritisaka i pokušajima sprječavanja novinara i medija da obavljaju svoj posao u skladu sa temeljnim etičkim i profesionalnim načelima. Također pozivamo novinare da svaki pokušaj utjecanja na njihovu profesionalnu neovisnost prijave nadležnim institucijama, ali i da dokaze objave. Time će ne samo zaštititi osobni integritet i novinarsku struku nego i pomoći razvoju zdravog demokratskog društva", stoji na kraju priopćenja HND-a.

Uskokovi istražitelji će, kako se neslužbeno doznaje, razgovarati s novinarom Dragom Hedlom nakon čega će odlučiti hoće li protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića pokrenuti istragu zbog navodnog nuđenja mita.
Lucić je u četvrtak podnio ostavku na sve političke dužnosti te izjavio da bez obzira na neutemeljenost optužbi ne želi biti teret svojoj stranci.
"Odgovorno tvrdim da nije bilo riječi o nikakvom podmićivanju kako tvrdi gospodin Hedl, a to ću, ako bude potrebno dokazati na mjerodavnom mjestu", rekao je Lucić Hini
 

18. travanj 2024 10:16