StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredistraga pokazala:

Požar u Notre-Dameu nije podmetnut!?

26. lipnja 2019. - 20:25

Nema nikakvih dokaza da je požar u kojemu je u travnju uništen dio katedrale Notre-Dame u Parizu podmetnut, priopćilo je u srijedu državno odvjetništvo u Parizu nakon završene predistrage, a prenijela Hina. No,  istražuju se i druge mogućnosti, među kojima kvar električnih instalacija i odbačen opušak cigarete, dodaje pariško državno odvjetništvo u priopćenju u kojemu navodi da će nastavak istrage povjeriti trima istražnim sudcima.


Potonji raspolažu većim ovlastima u istrazi,  a napose mogu podići optužnicu protiv eventualnih počinitelja za nemar.
- Premda su uočeni stanoviti propusti (...), provedena predistraga " ne omogućuje " zasad da se utvrdi uzrok požara - rekao je pariški državni odvjetnik Remy Heitz.


- Nekoliko je pretpostavki privuklo pozornost istražitelja, pa tako i ona o električnom kvaru i o neugašenom opušku, ali zasad ne možemo dati prednost nijednoj- napisao je. Kriminalistički istražitelji su "saslušali stotinjak svjedoka", napose radnika, čuvara, direktora tvrtka zaposlenih na gradilištu i čelnika biskupije.


Požar koji je 15. travnja buknuo u katedrali potresao je svijet i potaknuo kampanju solidarnosti kako bi se sačuvao i obnovio taj simbol francuske prijestolnice. Spomenik koji je na listi UNESCO-ve kulturne baštine ostao je bez vrha tornja, krovne konstrukcije, sata i dijela stropnog luka. Prva misa nakon požara služila se 15. lipnja a na njoj je sudjelovao uzak krug ljudi.

16. travanj 2024 22:27