StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprešli 100.000

Posljednja 24 sata u Italiji preminulo 812 ljudi: još jedan crni dan, ali dužnosnici misle da se bliži vrhunac epidemije

Piše Jutarnji.hr, Karla Juničić
30. ožujka 2020. - 18:51

U posljednja 24 sata u Italiji je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 812 ljudi, dok je ozdravilo njih 1590. Broj aktualnih novih slučajeva je porastao za 1648 te ih je sada u zemlji 75.528.

Broj dosad ukupno zaraženih osoba u Italiji je narastao na 101.739, što je za 4050 više nego jučer. Ukupno je u Italiji od početka krize preminula 11.591 osoba, dok ih je ozdravilo 14.620, prenosi Jutarnji list

U međuvremenu u Italiji su započela pretklinička ispitivanja pet cjepiva protiv koronavirusa. Sve ih provodi biotehnička tvrtka Takis. Rezultati prvih testiranja mogu se očekivati sredinom svibnja, a ispitivanja na ljudima bi mogla započeti već u jesen.

Stopa broja novooboljelih od virusa SarsCoV2 se u Italiji usporava, a medicinski stručnjaci smatraju da bi faza 'spuštanja' krivulje mogla započeti u sljedećih nekoliko dana. Prema riječima zamjenika ministra zdravstva Pierpaola Silerija 'krivulja infekcija raste, ali je linearnija, pravilnija'.

- To znači da s trenutno dostupnim brojevima i elaboraciji virologa i epidemiologa, možemo očekivati da će dostići vrhunac za 7 do 10 dana, i nakon toga će razumno nakon toga će uslijediti smanjenje zaraze - rekao je Sileri.

Guverner Lombardije Attilio Fontana je u ponedjeljak ujutro izjavio da ova najteže pogođena pokrajina 'nastavlja prema pravom putu'. U ponedjeljak je bilo 6,818 novih slučajeva što se pridodalo sveukupnom broju zaraženih od 42,161. Preminulo je 458 osoba (6,818 sveukupno).

- Prema naznakama koje mi dolaze držimo onu vrstu linije koja više nije uzbrdica, ne ide ni prema dolje, ali ne napredujemo prema naprijed, ovo je pozitivan aspekt na koji gledamo s velikom pažnjom i nadom.

Ali napomenuo je da se zbog naznaka izravnavanja krivulje ne bi trebali opustiti.

- Ne znam je li samo moj dojam, vidio sam više automobila unaokolo, više ljudi, kao da su se mnogi osjećali ovlaštenima da ne poštuju pravila pa su kad su stigle dobre vijesti ljudi osjećali slobodnije. To je pogrešno, ako ponovno krenemo u normalna život riskiramo da će brojke opet biti negative (...) tražimo od vlade da održi stroge mjere - poručio je Fontana.

Prvu subotu nakon što su na snagu stupile zakonske uredbe koje previđaju sankcije od 400 do 3000 eura kršiteljima mjera izolacije, utvrđeno je da gotovo 5000 osoba ih nije poštivalo, što je gotovo duplo od prethodnog dana.

Trenutne mjere karantene su na snazi do 4. travnja, no Fontana je već najavio njihov produžetak barem do 18. travnja. O tom pitanju mora se usuglasiti s guvernerima drugih talijanskih regija i vladom, a odluka će se vjerojatno stupiti na snagu u četvrtak.

Bolnica Fiera Milano trebala bi biti u funkciji do kraja tjedna i spremna za primanje prvih pacijenata, najavio je guverner.

Također najavio je da će se za pomoć obiteljima s nižim prihodima  staviti na raspolaganje oko 55 milijuna eura iz fondova za regije. Ta cifra dio je velikog kolača od 400 milijuna eura koji će biti raspoređen po regijama.

Također, danas se papa Franjo sastao s premijerom Giuseppeom Conteom. Papa je Conteu prenio poruku zabrinutosti učinka pandemije 'najslabije'.

17. travanj 2024 09:12