StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzemlja siromašnih

Porazni podaci: više od polovine Hrvata ne može si priuštiti niti sedam dana odmora godišnje!

Piše Iva Grubiša/Novac.hr
31. srpnja 2019. - 14:03

Više od polovine Hrvata u dobi od 16 godina nadalje, ne može si priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan mjesta u kojem žive, pokazali su najnoviji podaci Eurostata. S 51,3 posto onih koji ne mogu uživati sedam dana na ljetovanju, Hrvatska je druga u Europskoj uniji, a lošija je situacija jedino u Rumunjskoj gdje je riječ od 58,9 posto stanovništva.

Na suprotnoj strani spektra od nas i Rumunja stoje Švedska, Luksemburg i Danska u kojima si, redom, takav „luksuz” ne može priuštiti svega 9,7%, 10,9% te 12,2 posto ljudi.

Daleko smo lošiji od europskog prosjeka (28,3 posto), dok su naši prvi susjedi Slovenci bolji od prosjeka te kod njih na odmor ne može otputovati tek 21,8 posto stanovnika. Ipak, prosjek EU pada, pa si tako prije pet godina skoro 40 posto populacije Europske unije nije moglo priuštiti sedam dana odmora.

U proteklih pet godina, pokazuju podaci Eurostata, najviše je napredovala Bugarska u kojoj se broj onih bez odmora smanjio za skoro 36 postotnih bodova i sada je na 30,5 posto. Grčka je pak, jedina članica Europske unije u kojoj se taj broj povećao u promatranom petogodišnjem razdoblju. Grci su tik do nas te si kod njih godišnji odmor izvan mjesta u kojem žive ne može priuštiti 51 posto stanovnika u dobi od 16 i više godina.

16. travanj 2024 01:56