StoryEditorOCM

‘Popuštamo mjere, ali idemo polako‘: Capak objasnio kako će građani ići na more, te tko će ih kontrolirati na plažama

Piše PSD
6. svibnja 2020. - 08:25

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro i komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj te govorio o popuštanju mjera.

Kazao je kako su trenutno u fokusu ugostiteljski objekti, promjena načina rada hotela, vrtića i škola te da su upute za funkcioniranje tih objekata objavljene.

- Uputama ne možemo rješavati probleme koji su postojali i prije, sada bi svi to htjeli. Neadekvatna infrastruktura i organizacija rada i potrošni materijal u školama, to ne možemo s našim uputama riješiti - kazao je.

Poručio je i da razgovara o sportskim aktivnostima te da su postavljeni prioriteti i ciljevi.

{embed_photo}1358626{/embed_photo}

- Moguće su rekreacijske aktivnosti iako smo apelirali građanima da se ne bave sportovima s kojima se može doći u kontakt s drugima. Neke stvari moramo promijeniti i držati ih se - kazao je.

Rekao je i da se intenzivno razgovara s fitness industrijom.

- S obzirom da moramo to raditi u fazama i jako je važno da ne pustimo sve od jednom, razmatramo to i u kontaktu smo s fitness industrijom i oni su poslali neke preporuke.

U suradnji s njma ćemo napraviti preporuke, ali datum još nismo dogovorili, o tome se razgovara, to će biti poslije treće faze - kazao je.

Capak je poručio i da se razgovara o natjecanjima, kulturi, koncertima, kazališnim predstavama, snimanju filmova i dramskom programu, što je, kako je kazao, epidemiološki komplicirano i teško, ali će i za to naći rješenje.

Ustvrdio je i da će građani sigurno ići na more, ali da to neće izgledati onako kako je bilo.

- Neće biti gužve na plažama. Bit će komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će morati brinuti o tome da ne dolazi do fizičkog kontakta - kazao je.

Na pitanje o tome hoće li se moći odlaziti na otoke, Capak je kazao kako se popušta na svim stranama, ali da se neke stvari ne mogu pustiti odjednom.

- Razgovara se i o interžupanijskom prometu i ta stavka će doći na red i to će se pustiti. Ako stanovnici otoka žele da im gosti i turisti dođu, može se sve organizirati - kazao je.

Na pitanje kada će se moći putovati između županija, kazao je da se o tome razgovara.

- Mislimo da je još malo prerano, s obzirom na to što bi uslijedilo nakon toga. Kada dođe povoljan trenutak i kada prođu ove faze, to će biti jedna od prvih tema - kazao je.

Objasnio je i kako bi trebao izgledati raspored gostiju u kafićima kada se otvore idući tjedan.

- Nećemo tu davati dodatne uvjete, ovo što se tiče o pleksiglasima nećemo ih stavljati između svakoga. Ideja toga je da kad blagajnica sjedi za blagajnom da bude pleksiglas i bude barijera, ali u kafićima i restoranima to nema smisla.

Tražit ćemo osnovne mjere, higijena i dezinfekcija. Vidio sam u nedjelju u crkvi natpis za obitelj, "obitelj može sjediti zajedno". To se može napraviti i u restoranima. Sve je moguće organizirati i nadam se da će to sljedeći tjedan normalno krenuti - kazao je Capak, a prenosi Jutarnji list.

20. travanj 2024 09:46