StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeton još šuti

Popularni glumac ostao bez ministarske fotelje: zbog afere u koju je upleten odrekla ga se i vlastita stranka

Piše Zoran Šagolj
3. ožujka 2020. - 10:13

Popularni glumac Emir Hadžihafizbegović definitivno neće biti ministar kulture u novoj Vladi sarajevskog Kantona.

Njega, kao i nesuđenog ministra za pitanja branitelja Senada Hasanspahića, u ponedjeljak navečer odrekla se njihova Stranka demokratske akcije na čelu s Bakirom Izetbegovićem, a nakon što su prethodno bili sudionici 'afere Asim'.

Nakon izbora za šefa kantonalnog ogranka SDA, otkriveno je kako je ovaj dvojac zajedno s prvim kadrovikom najače bošnjačke stranke, Asimom Sarajlićem, u zamjenu za podršku izabranom Fikretu Prevljaku trebao zaposliti suprugu. Prva opcija za odraditi taj posao bio je upravo Hadžihafizbegović, a kada on ne bi uspio za gospođu bi se našlo nešto u boračkom sektoru.
Cijeli slučaj otkrio je poraženi protukandidat Samir Efendić, koji je na svojem Facebooku objavio audio snimku na kojoj se jasno čuje kako se neimenovanog SDA-ovca nagovara kome će dati svoj glas. Za Hadžihafizbegovića Sarajlić kaže da mu je stari dužnik, dok za šefa stranke Izetbegovića navodi da je 'upoznat sa svime'.

Po izbijanju afere predsjednik SDA i njegovi najbliži suradnici osudili su i trgovanje i snimanje, očito želeći sve pomesti pod tepih, ali su na koncu stjerani u kut. Nakon što je pripadnik suprotstavljene struje Aljoša Čampara poručio da mu na pamet ne pada dati glas 'onima koji se predstavljaju kao dužnici' i još zaprijetio da će ugroziti ionako tanku većinu, prvo je na ostavku natjeran Sarajlić, dok su umjesto kompromitiranog Glumca i Cvrleta sinoć predloženi Hajrudin Grabovica i Kenan Alikadić.

Prvi je umirovljeni general, a drugi je do sada radio kao direktor Kulturno sportnog centra u Vogošći.

Hadžihafizbegović još se nije oglašavao o epilogu afere.

19. travanj 2024 03:38