StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprvi u europi

Pomama za Covid-putovnicama: u samo dva dana u Hrvatskoj ih je zatraženo čak 45.000!

Piše Šibenski.hr
3. lipnja 2021. - 16:20
Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio HZJZ moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenjuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Svi hrvatski građani, koji su se cijepili protiv Covida-19 ili imaju negativan test ili su pak preboljeli Covid-19 u manje od šest mjeseci, mogu od početka lipnja doći do svojih digitalnih covid-potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju, piše N1.

Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih covid-potvrda i zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

Jučer i danas u Hrvatskoj je izdano više od 45 tisuće covid-potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

“Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenju. Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, molimo ih da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba”, ističu u Ministarstvu zdravstva u koji stižu upiti građana kako ostvariti svoje pravo na digitalnu covid-potvrdu.

Kako piše N1, najveći broj građana koji su do sada primili cjepivo upisan je u središnji registar cijepljenih osoba i bez problema mogu u vrlo kratkom roku doći do svojih COVID potvrda. Međutim, dio građana je, iz različitih razloga, ostao neupisan ili je upisan s nepotpunim ili pogrešnim podacima što onemogućuje pravodobno izdavanje potvrda.

Građani od jučer i na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani. Najbrži način otklanjanja tih problema jest u izravnom kontaktu građana s liječnicima i ustanovama gdje je obavljeno cijepljenje, jer samo liječnica ili liječnik koji je obavio cijepljenje je ovlašten za unos podataka o cijepljenoj osobi, odnosno drugi liječnik te zdravstvene ustanove

Također, dio građana traži dodatne informacije za dobivanje covid-potvrde o preboljenju pa je potrebno naglasiti da se ona izdaje osobi koja je preboljela Covida-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa, što je utvrđeno prijedlogom uredbe o EU digitalnih covid-potvrda.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih covid-potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

18. travanj 2024 13:30