StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrvatska vojska

Pokraj Splita naši vojnici uvježbavali obranu od mogućeg nukelarnog i kemijsko-biološkog napada

Piše Vesna Pintarić/HV
18. studenog 2022. - 14:01

U cilju održavanja sposobnosti, Pomorska grupa specijalnih snaga ZSS-a provela je u splitskom akvatoriju uvježbavanje u području pomorskih i kopnenih operacija. Uvježbavana je taktička zadaća sijanja borbenih plivača i desantne gumene brodice iz helikoptera kao dio cjelokupnog scenarija vježbe, piše Hrvatski vojnik.

Fokus obučnog događaja bio je na nuklearno-biološko-kemijskoj kolektivnoj obrani (NBKO) i oporavku nakon NBKO incidenta, uvježbavanju zračne mobilnosti pomorskog desanta, provedbi diskretne infiltracije tima za specijalno izviđanje (Special reconnaissance – SR) te provedbi diskretne operacije izravnog djelovanja (Direct action – DA) u protivničkom okruženju.

U skladu s novim sigurnosnim izazovima, i uvježbavanje se prilagođava situaciji. Pripadnici specijalnih snaga uvode nove standarde obuke, što uključuje i ovakve obučne događaje. Višednevno zajedničko uvježbavanje u području pomorskih i kopnenih operacija pripadnici ZSS-a proveli su u suradnji s drugim sastavnicama OSRH.

Scenarijem vježbe predviđeno je da, nakon provedbe NBKO obuke, u Stožer Pomorske grupe specijalnih snaga dolazi informacija o padu NATO-ova helikoptera u međunarodnim vodama te da protivničke snage šalju timove za potragu ne bi li se dokopale pilotskog osoblja te ga iskoristile u propagandne svrhe i prikupljanje obavještajnih podataka.

Piloti srušenog helikoptera uspijevaju doplivati do otoka koji je pod kontrolom protivnika te uspostavljaju kontakt s NATO-ovim snagama za potragu i spašavanje. Uskoro Pomorska grupa specijalnih snaga biva određena za izvlačenje pilota iz protivničkog okruženja. Nakon dramatične utrke s vremenom, rezultat je jedan spašeni pilot. Potraga za drugim je u tijeku, ali sumnja se da ga je protivnik, koji istodobno opovrgava tu informaciju, uspio uhvatiti. Pojavljuju se obavještajna izvješća iz obližnje protivničke pomorske baze o nazočnosti zarobljenog NATO-ova pilota.

Pomorska grupa specijalnih snaga dobiva za zadatak provjeriti tu informaciju te šalje svoj tim za specijalno izviđanje, koji se diskretno ubacuje koristeći podvodne metode infiltracije u protivnički teritorij i stavlja brod, za koji se sumnja da je mjesto za čuvanje zarobljenika, pod nadzor. Uskoro dolazi potvrda tima o nazočnosti pilota na brodu pod nadzorom te istodobno indikatori da se protivnik sprema prebaciti zarobljenika na neko drugo, udaljenije mjesto. Stiže zapovijed nadređenog zapovjedništva te Pomorska grupa specijalnih snaga priprema tim za izravno djelovanje (Hostage Rescue Operation – HRO). Spomenuti tim za izravno djelovanje koristi taktiku pomorskog desanta diskretnom infiltracijom putem zraka.

Ubacuje se u priobalno područje helikopterom iz kojeg se izbacuju gumene brodice te nakon njih iskaču u more operateri specijalnih snaga. Nakon pregrupiranja, tim se veslanjem ubacuje u protivničke vode te prikriva gumenu brodicu ili potapanjem ili izvlačenjem na kopno i maskiranjem. Nakon toga, u koordinaciji s ranije ubačenim SR timom, ronjenjem se infiltrira na ciljani brod pod okriljem noći te, koristeći oružje s prigušivačima zvuka, eliminira stražare i oslobađa zarobljenika. Tim potom specijalnim borbenim kajacima koji imaju smanjenu radarsku vidljivost izvlači zarobljenika do skrivene gumene brodice. Nakon toga članovi tima okupljaju se zajedno s SR timom, koji se također izvlači po završetku izravnog djelovanja. Po osposobljavanju gumene brodice (napuhavanjem ispod vode ili demaskiranjem) timovi zajedno sa zarobljenikom pale motore i upućuju se u međunarodne vode, gdje ih čekaju borbene brodice Pomorske grupe specijalnih snaga.

Upravo je jedan od najzahtjevnijih segmenata ovog uvježbavanja pratio i novinarski tim Hrvatskog vojnika, smjestivši se na stijeni uz samu obalu. Zvuk helikoptera u daljini najavio je da specijalci stižu. Helikopter se približio mjestu iskrcaja, spustio nisko iznad morske površine i ispustio prvu gumenu brodicu zakvačenu sajlama. Prva skupina specijalaca s opremom i u ronilačkim odijelima spretno je iskočila i doplivala do gumene brodice. Sa stražnjeg dijela helikoptera izbačena je potom i druga gumena brodica, a za njom i drugi dio specijalaca, koji se ubrzo ukrcao.

Slijedio je odlazak na dogovoreno područje gdje će, prikriveni, čekati signal za daljnji pokret i nastavak planirane zadaće. Svaki segment provedbe njihove zadaće, kao i zadaće ostalih specijalnih timova, prati se 24 sata iz taktičkog operativnog središta, svaki je detalj pomno planiran, svaki mogući izvanredni događaj unaprijed predviđen i razrađen. Naime, infiltracija u područje izvršenja zadaće kao i njezino izvršenje sad je zahtijevalo još veću budnost i opreznost timova da ostanu neopaženi i zadaća bude provedena u potpunoj tajnosti.

Inače, ovakav je tip specijalnih operacija u kojem se djeluje duboko u protivničkom teritoriju najteži oblik djelovanja specijalnih snaga, koji zahtijeva najveći stupanj diskrecije i preciznosti te vrhunsku spremnost i osposobljenost pripadnika.

I dok smo svojim kamerama pratili kako polako nestaju u sutonu, bili smo sigurni da će povjerenu im zadaću izvršiti vrhunski i profesionalno, kao što smo to, uostalom, i navikli kad su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u pitanju.

25. travanj 2024 19:24