StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNASTUP U NEW YORKU

Pogledajte govor Plenkovića na Skupštini UN-a: ‘Hrvati znaju kako je biti napadnut i kako se brani domovina...‘

Piše Šibenski.hr
24. rujna 2022. - 09:56

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, na 77. zasjedanju te najvažnije svjetske organizacije.

- Okupili smo se ove godine dok se događa brutalan rat u Europi. Ruska agresija prema Ukrajini dovela je do ljudskih patnji, rijeke izbjeglica, uništenja civilne infrastrukture i ratnih zločina.

Posljednje najave o djelomičnoj mobilizaciji u Rusiji, pripreme za organizaciju referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine, prijetnje nuklearnim oružjem nove su opasne eskalacije, istaknuo je na početku svojega govora.

image
Yuki Iwamura/Afp

- Dok Ukrajinci pate, posljedice ruske agresije osjećaju se na globalnoj razini. Stoga se i mora osuditi diljem svijeta, dodao je.

- Prije tri desetljeća Hrvatska je bila u sličnoj situaciji, suočila se s agresijom, gotovo trećina teritorija je bila okupirana. Morali smo se boriti za međunarodno priznanje, a imali smo i embargo na oružje.

Hrvatski narod zna što je biti napadnut i što je potrebno da se obrani domovina. Suprotno svim prognozama, Hrvati su uspjeli, istakao je hrvatski premijer.

- Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti i donator humanitarne pomoći diljem svijeta. Popularna turistička destinacija i zemlja koja proizvodi najbrži električni automobil na svijetu. Uspjeh je moguć ako ste odlučni i imate viziju budućnosti.

- Zbog našeg iskustva Hrvatska je odmah pružila pomoć Ukrajini. Političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu. Napraviti drugačije bila bi izdaja principa i vrijednosti koje su nam drage. Posebno što se tiče ljudskih prava.

- Kada smo se počeli oporavljati od koronavirusa, rat u Ukrajini je drastično promijenio i sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi, rekao je te dodao da države ne smiju biti taoci zbog pitanja dostupnosti energenata i hrane.

24. travanj 2024 09:25