StoryEditorOCM

Poduzetnici traže ukidanje nameta: Ukupno ih je 448, godišnje se plaćaju čak 8,7 milijardi kuna!

Piše Ljubica Vuko
29. travnja 2020. - 08:14

”Žurna analiza svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak, hitno makar na određeno vrijeme, i potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće”, jedan je od devet preduvjeta nužnih za revitalizaciju gospodarstva koje je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) istaknula nakon posljednje sjednice Vlade RH.

Kao što je HUP zatražio i prije sjednice u četvrtak, jedan od najdugovječnijih zahtjeva Hrvatske udruge poslodavaca – smanjivanje ili ukidanje parafiskalnih nameta nije se dogodilo. Štoviše, Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedloge Bože Petrova o donošenju zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

U prilog takvom mišljenju izneseno je kako je Skupština HGK donijela Odluku o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine, te kako Vlada RH priprema novi krug mjera za olakšavanje poslovanja gospodarstvenika.

Odgoda plaćanja članarine, koja se plaća turističkim zajednicama i koja je regulirana Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama, rješava se, naveli su, kroz izmjene Općeg poreznog zakona i pripadajućeg pravilnika.

HUP je predložio da se za 20 najvećih nameta razmotri smanjenje, a za sve ostale ukidanje ili smanjenje od najmanje 70 posto.

– Više puta smo istaknuli da namete prvo treba obustaviti, a potom analizirati kako bismo ih sveli na minimalan broj i u okvire koji su za gospodarstvo održivi i prihvatljivi. Kriza s kojom smo suočeni će biti teška i ne možemo sebi dopustiti da i kroz nju prolazimo, a da ove značajne troškove ozbiljno ne pretresemo. Treba napraviti stručnu analizu, procijeniti opravdanost svakog pojedinačnog nameta i visine iznosa koji se plaća, kao i svrhovitost trošenja tako prikupljenih sredstava. Za one koji će se zadržati mora se osigurati transparentan uvid u način na koji se troše te nastaviti provoditi redovite analize opravdanosti i postojanja i visine takvih nameta – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

’Sve ih treba ukinuti’

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, kaže kako u Hrvatskoj postoji trenutačno oko 450 parafiskalnih nameta, ali dvadesetak najvećih opterećuje gospodarstvo s 80 posto vrijednosti svih ukupnih.

– U inicijalnim zahtjevima Glasa poduzetnika je i zahtjev “Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina”, koji ne može biti napisan jasnije nego što jest. Dakle, mi smatramo da je potrebno ukinuti SVE te namete koji u normalnim ekonomijama ne postoje – ističe Oreščanin.

– Svi ti parafiskalni nameti plaćaju se raznim ministarstvima, komorama, zajednicama, agencijama, uredima, te je jadnim javnim službenicima jako teško ustanoviti utjecaj ukidanja na njihove uhljebarine i oni se to nikako ne mogu već godinama dogovoriti, tako da niti danas ne očekujemo ukidanje, ali to ne znači da ćemo od tog zahtjeva odustati dok se ne provede. Primarno, treba maknuti namete koje plaćaju svi, a koji su nepotrebni, poput obveznih članarina u komorama ili se trebaju financirati direktno iz proračuna, što uključuje razne naknade za šume i vode, spomeničke rente i komunalne naknade – kazao nam je Oreščanin uoči sjednice Vlade.

Hrvatska gospodarska komora, kaže njezin predsjednik Luka Burilović, na zahtjev tvrtki uputila je nekoliko zahtjeva za rasterećenje od nameta, između ostalog, obustavu ili smanjenje plaćanja spomeničke rente za ovu godinu, smanjenje ili odgodu plaćanja komunalne naknade, zakonom propisanih minimalnih iznosa paušalnog poreza i boravišne pristojbe za privatni smještaj u 2020. godini...

Bez svetih krava

– Po uzoru na odluku HGK da se od 1. ožujka do 31. svibnja 2020. godine ukine plaćanje članarine onim tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje, zatraženo je i takvo izuzimanje za ostale namete kada je to moguće. No, naglašavamo da je kriza prilika za reformu kojoj do sada nismo pristupili. U prvom redu treba sustav učiniti efikasnim, a ova situacija je pokazala da prostora za to itekako ima jer su se mnoge administrativne procedure u vrlo kratkom roku pojednostavile i digitalizirale. Građani imaju puno veći problem s kvalitetom usluge nego s cijenom same usluge, i tu postoji prostor za promjene koji moramo iskoristiti. Što se tiče jedinica lokalne samouprave, kao i za sve, ništa ne treba biti sveta krava, no isto tako treba uzeti u obzir sve stavke jednadžbe i odlučiti kod kojih će se ići u odgodu ili oslobođenje, a da se istovremeno osigura funkcioniranje institucija, kao što su mnogi JLS-ovi svojim poduzetnicima osigurali druge dodatne mjere potpore i likvidnosti – ističe Burilović.

Smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta provodi se već godinama, ali građani se i dalje ne pitaju kakve koristi imaju od tih naknada i čemu sve to. Znatno smanjiti opterećenje poduzeća koje proizlazi iz parafiskalnih nameta i složenih administrativnih i zakonodavnih propisa jedan je od zadataka Nacionalnog programa reformi, i tako iz godine u godinu.

Novo rezanje nameta najavio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Sad se čeka koliko će smanjiti teret svih 448 nameta koji na godišnjoj razini prelaze 8,7 milijardi kuna.

25. travanj 2024 17:50