StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNezahvalne prognoze, ali...

Plenković: Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom

Piše HINA
29. listopada 2020. - 16:02

 Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa ali, iako je trenutno izrazito nezahvalno prognozirati, prema trenutnim trendovima izgleda da se polako udaljavamo od eksponencijalne krivulje.


"Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom", poručio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.
Uz ogradu da je u ovom trenutno izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su brojevi novozaraženih u proteklim tjednima rasli vrlo brzo, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana porast je ipak slabiji nego proteklih tjedana.


"Čini se, prema trenutnom čitanju tih trendova, da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Naredni dani i tjedni će pokazati hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi isto tako rastemo, ali sporije", rekao je.
Dodao je da su uvedene protuepidemijske mjere proporcionalne razvoju epidemije u Hrvatskoj, a Vlada želi da svi građani osvijeste potrebu pridržavanja usvojenih mjera.


"Ako se bude tako dogodilo, vjerujem da bi ove naznake, za koje smatramo da će početi djelovati, trebale nakon sljedećih nekoliko kritičnih tjedana postupno dovesti do smanjenja epidemije i broja zaraženih", istaknuo je Plenković.
 

19. travanj 2024 07:21