StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetobraćanje premijera

Plenković: Raspravljali smo, zasad ništa od ukidanja Covid potvrda. Omikron je tu, brže se širi...

Piše Šibenski.hr
20. siječnja 2022. - 15:33

Vlada Republike Hrvatske održala je danas 96. sjednicu, na kojoj je riječi bilo, između ostalog, o stanju sa koronavirusom kao i o situaciji uzrokovanoj potresom.

Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio premijer Andrej Plenković.

- Danas su bile važne točke obrazovanja, teme EU. Do sada smo u mandatu osigurali povećanje stipendije na 18.000 kuna za učenike u strukovnom obrazovanju, pomažemo adekvatan broj ljudi u deficitarnim mjestima. Aktualni sat je bio dobar i informativan, posebno bih izdvojio zadnju godinu priprema za uvođenje eura. Imamo vrlo široku potporu aktera da se proces privede kraju. Slijedi priprema kroz načelo zaštite potrošača, zamjena kuna na računu bez naknade i isticanje dvojnih cijena. Do prvog siječnja plaćamo u kunama. Nakon toga dva tjedna plaćamo i u kunama i eurima, a onda više ne, rekao je na početku Plenković.

Premijera su novinari prvo pitali kako komentira pismo koje mu je u vezi ministra obrane Marija Banožića i njegovih postupaka poslao predsjednik Republike Zoran Milanović.

- Metodološka opaska, taj neki scenarij upućivanja pisama, nisam vidio, bili smo u Saboru, nisam vidio sadržaj, ali je neprihvatljivo to objavljivanje putem medija tako dau su irelevantna. Izvješća ću pogledati kad budem imao vremena. Ne vidim mogućnost za daljnju suradnju? OK. Mogu i ja tako reći, da predsjednik zlostavlja medije, aktere i ne vidimo mogućnost suradnje, ali smo spremni za dijalog. Sve u svemu, ništa. Neću se u to miješati. Nije Banožić taj koji je stavljao klasifikaciju. On je zadovoljan, meni je ok.

Milanoviću ugovor o kupnji Rafalea

Plenković je potom dodao i da će Vlada će uskoro dostaviti Milanoviću ugovore o kupnji Rafalea: - On ima pravo na to, predsjednik je države, rekao je premijer.

Upitan o covid potvrdama, rekao je:

- Imali smo raspravu, koalicija se sastaje svakog utorka. Nema promjena oko covid potvrda, situacije su različite u drugim zemljama, negdje je procijepljenost viša. Nisu svi primjeri jednako primjenjivi u različitim okolnostima, zasad nema promjene oko potvrda. Rekao sam da vidimo, ako se sjećate, omikron je tu, brže se širi. Prema podacima stručnjaka okolnosti ne prate broj zaraženih sa hospitaliziranima, nema puno težih oblika. To je dobro. Uz svu sućut obitelji preminulih, moramo dati daljnje vrijeme liječnicima da to vide, poručio je Plenković.

Na pitanje novinara o visokim cijenama energenata, premijer je rekao: - Postoje razne situacije i kad je riječ o energentima. Što se tiče kućanstava, u Hrvatskoj do 1. travnja neće rasti ni cijene struje niti plina, osim za one poslovne subjekte koji su imali srednjoročne ugovore. Paket mjera ima tri klastera. Prvo su to naknade za oko 60.000 kućanstava, pogledat ćemo da socijalno ugroženi ne uđu u problem. Drugi dio je HEP koja je državna kompanija i nastoji amortizirati udar. Treći je porezni element, vidjet ćemo kakav je efekt spuštanja poreza na proračun. Do travnja ne vidimo da bi se nešto moglo dogoditi. Nitko ne zna cijenu plina ili struje nakon travnja. Možemo uvesti vaučere, nije problem, pitanje je efekta, kazao je.

Plenković je govorio i o uvođenju eura: - Bilo je govora o troškovima za banke i novčarske institucije. Veliki sustavi imaju dovoljno snage da se prilagode. Nismo krenuli jučer, zahtjev smo podnijeli prije dvadeset godina, moćni sustavi su veliki i obrazovani, znaju da će proći sada već devet godina da smo ušli u EU. Mi smo proeuropski orijentirana Vlada, radimo sustavno i doći ćemo do toga. Raspravljali smo o cijenama, ključna je zadaća načelo zaštite potrošača, da se ne "lovi u mutnom".

Frka Petešić ostaje

Premijer je rekao da ministar Darko Horvat i dalje uživa njegovu potporu: - Ne znam što je rekao Hrebak, dobio je potporu u utorak, ministar radi, rade svi resori i točka. Kad dođe do toga, gledat ćete saborsku raspravu i vidjet ćete. Mislim da tu ne postoji problem, neki dan smo bili u Bjelovaru, održan je susret, suradnja je odlična. Koalicija je koalicija, svaka stranka mora imati svoju vidljivost, mi ne zatvaramo vrata.

Premijer nije mogao izbjeći ni pitanja vezana uz prebivalište, boravište i veličinu državnog stana u kojem živi njegov šef kabineta Zvonimir Frka Petešić:

- Gledajte, cijela ta tema je primjer koji mi je super, gledam sa simpatijama kako njega napraviti problemom za njega i mene, kako naštetiti Vladi ili HDZ-u. Preporučio bih im da rade koliko i on u 30 godina, za Hrvatsku, sa žarom i znanjem, pa onda neka vide. Ne bavim se tuđim osobnim stvarima gdje je tko prijavljen. Nisam ga pitao o boravištu. Rekao sam jučer Grbinu, koji se pokazao kao sitničavi Gargamel, gori od Bernardića, cijela ta tema... Medij je objavio da je obnovljena zgrada. U tom stanu je stanovao ministar Salaj, iz SDP-a ministrica Sobol, državna tajnica Sonja Čikotić, Zvonko na to ima pravo, državni je dužnosnik. On je državni tajnik. Ima pravo na to i točka. To nema veze s time da li ima pravo na stan. Što me to pitate, ta tema nije relevantna, ona je u eteru da se napravi problemčić, rekao je premijer i nastavio:

- To je smiješna priča. Neće podnijeti ostavku nego nastaviti raditi svoj posao. Meni izgleda sve ok, došao je s mjesta veleposlanika, postao dužnosnik, sve je zakonito. Ovo je primjer harange. Dosta je, točka, game over. Ne znam, nit me briga, da li je obitelj prijavljena u Dubravi, bitno mi je da radi svoj posao. Ministri, zastupnici, imaju pravo na stan. Je l' ukrao nešto, nije? I nakon njega će biti netko u tom stanu. That's it!, rekao je premijer pa nastavio:

'Nisam nervozan'

- Ne znam gdje su mu kćeri niti je to bitno. Znam da ima dvoje djece, dobio je stan primjeren veličini obitelji. Što je tu problem? Svi ga dobro znate. Je li nešto ukrao? Koristi stan, gdje je problem? Je li se zgrada obnovila brže - nije, tu smo fulali. Druga varijanta, ima li prava na 96 kvadrata? Nisu svi stanovi rađeni da budu 90. Gdje mu je prebivalište i boravište? Ma dajte molim vas? Opterećujete javnost, radite aferu oko čovjeka kojem ne možete naći crno pod noktom. Imate osam mjeseci uspješne obnove zgrade u Jurišićevoj 8, svi to hvale, a sad je to najedenom problem, rekao je Plenković pa zaključio.

- Sve sam vam objasnio, imate priopćenje, točka, podvlačimo crtu. Ima li mudrijih pitanja?

Na kraju je premijer i dodao "da nije nervozan".

- Nije ovo stvar nervoze, postoje stvari kada se podvuče crta.

16. travanj 2024 17:12