StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSjednica vlade

Plenković objavio detalje velikog plana otvaranja u tri faze, prva počinje u ponedjeljak kada se uvodi i javni gradski i prigradski promet

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2020. - 15:08

Na sjednici održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Vlada je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Na dnevnom je redu bila, uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus te aktivnostima Stožera civilne zaštite, i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, piše Jutarnji list.

Premijer Plenković je napomenuo na početku da je Zagreb danas pogodio novi potres magnitude 3,2 te istaknuo da je jučer službeno obilježena komemoracija probijanja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac:

- Važno je inzistirati na toleranciji, na kulturi sjećanja i na sprječavanju podjela u društvu. To je uvijek bila pozicija ove Vlade. Dobro je da su na službenom obilježavanju bili i predstavnici srpske i romske nacionalne manjine, Židova i antifašista - rekao je Plenković na početku sjednice.

 - Sada prelazimo na prvu točku dnevnog reda, ujedno i najvažniju danas. Riječ je o mjerama za pokretanje gospodarskih aktivnosti koje su stale zbog epidemije Covida-19.

Prije nešto manje od 2 mjeseca imali smo prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od tada se svije drastično promijenio. Broj zaraženih je skočio s 80.000 na 2,6 milijuna, broj mrtvih s 2000 na više od 180.000. Pola svijeta je u nekom obilku karanatene, a već idućeg tjedna u SAD-u bi broj žrtava virusa moga premašiti broj umrlih Amerikanaca u Vijetnamskom ratu. Europa je najgore pogođena, s više od 110.000 mrtvih.

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija pod kontrolom, nismo ni u jednom danu imali troznamenkasti rast slučajeva. U tome smo uspjeli zbog epidemioloških mjera, ali i naših odgovornih građana koji su se pridržavali uputa. Zbog toga je koeficijent zaraze pao ispod 0,8 što nam omogućuje da možemo postupno pokrenuti niz gospodarskih aktivnosti. Nažalost, to ne znači da se odmah možemo vratiti na staro jer bi onda sve što smo postigli bilo izgubljeno - rekao je premijer pa nastavio.

 - Stoga otvaranje mora ići uz nastavak strogog pridržavanja mjera, higijenskih i fizičkog distanciranja - rekao je premijer pa nabrojio:

1. Prva faza otvaranja počinje u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti trgovine.

Drugo, omogućit ćemo nastavak rada svim subjektima koji obavljanju uslužne djelatnosti bez bliskog kontakta s klijentima.

Treće, uvode se javne gradske i prigradske linije prijevoz, omogućuje se rad knjižara i antikvarijata, omogućuje se i rad i trening sportaša u najvišem rangu natjecanja te polaganje stručnih ispita prioritetnim skupinama polaznika.

2. Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, uz neke iznimke. Omogućuje se i rad privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Omogućit će se radi i subjektima uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt  - to znači da se opet rade pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, ali sve uz posebne mjere.

3. Treća faza predviđena je za 11. svibnja - tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s poteškoćama. Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije i avio linije u domaćem zračnom prijevozu. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata, ali isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja.

Također, proširit će se uvjeti za e-Propusnice. Sve to bit će moguće samo uz poštivanje epidemioloških mjera - naglasio je premijer.

No, premijer je izričito napomenuo nastavlja zabrana javnih okupljanja te preporučio  starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće.

 - Oni su najosjetljivija skupina - kazao je premijer.

Plenković je također naglasio da će HZJZ će zajedno sa Stožerom civiline zaštite izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama i zadržavanje u zatvorenim prostorijama

- Državna matura, kako smo donijeli preporuku, bit će od 8. do 29. lipnja - rekao je premijer i dodao da će se održavanje vjerskih okupljanja omogućiti od 2. svibnja.

 - Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna - zaključio je Plenković.

CJELOVIT DOKUMENT MOŽETE PREUZETI OVDJE

25. travanj 2024 18:48