StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetobraćanje premijera

Plenković: Idući četvrtak i petak će nastava biti online, moramo umiriti školsku populaciju

Piše Šibenski.hr
26. listopada 2021. - 17:09

U Banskim dvorima danas se održao sastanak vladajuće koalicije. Glavne teme sastanka bile su rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu. Nakon sastanka izjavu novinarima je dao premijer Andrej Plenković.

- Ministar Marić predstavio je rebalans proračuna. Najavljeni rast za ovu godinu trebao bi biti nešto veći od 8 posto, prema projekcijama Vlade. Što se tiče naših partnera, naravno da su pozdravili i rebalans i proračun za iduću godinu. Vlada će usvojiti oba dokumenta u četvrtak. Raspravu za proračun ostavit ćemo za prosinac, rekao je Plenković uvodno.

Zatim je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

- U ovim okolnostima važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe. Moramo se pridržavati ključnih mjera distance i maski, s obzirom na to da smo ušli u godišnje doba kada je vrijeme hladnije i ljudi se više druže u zatvorenim prostorima. Stoga bih još jednom spomenuo da smo poduzeli aktivnosti. Ministar Fuchs dogovorio je da idući tjedan, kada je blagdan Svih svetih, nastava ide online, kako bismo umirili školsku populaciju, rekao je Plenković i konkretizirao kako će se nastava u četvrtak i petak održavati online, budući da su u utorak i srijedu praznici.

Plenković je najavio i da će na sjednici Vlade donijeti odluku o minimalnoj plaći.

Na upit novinarke o sastanku s američkim veleposlanikom Palmerom, s kojim je razgovarao o stanju u BiH, Plenković odgovara:

- Izložili smo našu poziciju i saslušali njegov stav. SAD i EU su tu da pomognu zemljama članicama. Naša je želja da svaka izmjena u BiH bude usvojena, a da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Zadovoljni smo s tom situacijom i zato smo izložili naše stavove veleposlaniku SAD-a. Naša pozicija je jasna i prijateljska. BiH može bolje funkcionirati i brže ići prema EU, rekao je.

O odluci o uvođenju online nastave za vrijeme blagdana Plenković je rekao:

- Ministar Fuchs se pridružio malo kasnije na sjednici kabineta. Odluka je da se razgovara sa svim stožerima. Želja je da ne dovodimo u pitanje broj sati koji učenici imaju, rekao je.

Kaže i kako nema šuma u komunikaciji.

- Već smo dugo delegirali stožerima da moraju donositi odluke koje su primjerene za njih. Ministar se čuo sa svim čelnicima stožera i taj režim da nastava bude online usvojena je u cijeloj Hrvatskoj, dodao je Plenković.

Komentirao je i današnju izjavu predsjednika Milanovića.

- To je tema u koju se ne kanim petljati, niti je to u mojim ovlastima. Mislim da se tijekom svojeg mandata nikad nisam miješao u pitanja promaknuća, umirovljenja i sličnog, pa to neću činiti niti sada, rekao je.

Plenković je potvrdio i da je HDZ u proračun uplatio kaznu za Fimi Mediju.

- Plaćeno je skoro 14,3 milijuna kuna u državni proračun, nakon rebalansa financijskog plana HDZ-a. Da javnost shvati, HDZ je u momentu kada sam postao predsjednik stranke bio u minusu od skoro 17 milijuna kuna. nakon toga imali smo mnoštvo izbora i financirali smo sve obveze. Stranka već godinama nema ni kredita ni obveza i posluje uredno, rekao je.

Još jednom je uputio apel javnosti da se cijepi.

- Molim sve da se malo vratimo nazad i da se prisjetimo temeljnih postavki kao što su maske, smanjenje kontakata i prozračivanje. Ne možemo prisiliti nikoga da se zaštiti i još jednom sve molim da poštuju struku, znanost i medicinu te slijede primjere drugih zemalja. U Portugalu i Malti nemaju više koga cijepiti. Očito prate situaciju i žele biti odgovorniji, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje hoće li presuda za Fini Mediju narušiti odnose sa susjedima.

- Neće to narušiti odnose Hrvatske i Mađarske. Reagirali smo odmah, jučer sam odgovarao na to. Upoznali smo s time naše zastupnike koji će to komunicirati i Hrvatska će zaštititi svoje interese. Ovo će utjecati na naše aktivnosti oko INA-e, ali nema tu nikakve prisile.

Novinari su ga pitali i o anketi prema kojoj velik broj HDZ-ovih birača podržava Milanovića.

- Meni je simpatičniji dio te ankete gdje HDZ ima gotovo 31 posto. U ovakvom ozračju krize, problema i fronte koja je ne znam čime izazvana, na kojoj se s velikom agilnosti radi protiv HDZ-a, može nam biti samo poticaj, a ovo oko toga koga tko podržava, ne zanima me.

16. travanj 2024 07:19