StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUPUTE HZJZ-a

Ovogodišnji maturanti uz pribor na državnu maturu nose i maske: posebna pravila vrijede za one u samoizolaciji, a negativan test ipak nije potreban svima

Piše Marijana Cvrtila/SD
3. svibnja 2021. - 19:21

Maturanti koji će ove godine polagati državnu maturu morat će se, kao i prošlogodišnja generacija, pridržavati epidemioloških mjera koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U uputama tako stoji kako tijekom epidemije COVID-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) ali i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19 kao što su kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja. Novost je da će osobama koje pokazuju navedene znakove bolesti ulaz biti moguć samo uz predočenje negativnog nalaza PCR ili brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove, koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Također, na maturu ne mogu izaći osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, poremećaj osjeta njuha i okusa i slično.

Negativan PCR nalaz neće biti uvjet pristupanja ispitima državne mature za sve, nego samo za navedene izuzetke te za osobe koje prelaze granicu i na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Ako su djelatnici škole i druge osobe bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19, to jest ako im je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije, ne smiju ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) ni u unutarnje prostore ustanove u kojoj se provodi ispit državne mature prije ispita i tijekom ispita.

Oni u samoizolaciji javit će se školama

Što se tiče pristupnika kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, kažu u HZJZ-u.

- Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. O svemu navedenome, kao i o ovim uputama u cijelosti, potrebno je primjereno obavijestiti pristupnike (npr. na mrežnim stranicama nadležnih institucija, elektroničkom poštom i sl.), dok posebna izjava pristupnika vezana za ove upute, tj. uvjete pristupanja nije potrebna - napominju iz HZJZ-a.

U prostorijama škola provodit će se, kao i dosad, stroge higijenske i dezinfekcijske mjere. Dolazak pristupnika na ispite državne mature organizirat će se tako da pristupnici ne grupiraju, a poželjan je razmak od dva metra. Pristupnike treba prije dolaska upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit te da prethodno izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku (osim onih koji imaju izuzeće od nošenja maske uz potvrdu liječnika). Sve prisutne osobe u školi obvezno moraju nositi maske (osim osobe koje imaju izuzeće). Maska cijelo vrijeme mora prekrivati nos i usta. Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću, ne može polagati ispite državne mature. Preporuka je da tijekom provjere identiteta pristupnici nakratko skinu masku na udaljenosti od dva metra od osobe koja je zadužena za provjeravanje osobne iskaznice.

- S obzirom da djelatnici škola poznaju učenike, navedeno je moguće izostaviti ako osoba koja je zadužena za provjeravanje osobnih iskaznica procijeni da nije potrebno skidanje maske – ističu iz HZJZ-a.

Učenici koji ne mogu nositi masku moraju biti udaljeni na dva metra

Razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji tijekom pisanja ispita mature treba biti minimalno 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje dva metra. Dopušteni predmeti na radnome stolu bit će jedino osobna iskaznica, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijal. Sve ostale stvari (mobilne uređaje itd.) pristupnici moraju staviti u svoje torbe koje odlažu na za to predviđeno mjesto u ispitnoj prostoriji ili izvan ispitne prostorije.

Pristupnicima čije zdravstveno stanje ne dopušta nošenje maske, što je školski liječnik ili liječnik obiteljske medicine utvrdio već tijekom godine, preporučuje se polaganje ispita zajedno s ostalim pristupnicima ili, ako je moguće organizirati, u izdvojenome prostoru. Pristupnik bez maske mora biti udaljen dva metra u svim smjerovima od ostalih pristupnika i djelatnika, a ako je moguće na mjestu najbližemu zidu prostorije ili sl.

Također, navode iz HZJZ-a, ako nije moguće organizirati provedbu ispita državne mature zbog većeg broja zaposlenika koji su u izolaciji ili samoizolaciji, stožeri civilne zaštite (državni i lokalni) u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova kako bi se osigurala kontinuirana provedba ispita mature. Za svaki zadatak ravnatelj zadužuje jednu odgovornu osobu, a dnevnu evidenciju vodi ispitni koordinator. Ove upute ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji, poručuju iz HZJZ-a.

Ako se polaganje mature organizira kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke. Rukavice nisu neophodne, ali se mogu staviti na ruke prije ulaska u kućanstvo i skinuti nakon izlaska iz kućanstva te nakon upotrebe odložiti u PVC vrećicu koju nastavnici odnose sa sobom i odlažu u koš za otpad s poklopcem. Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik, ako im zdravstveno stanje to dopušta. Polaganje ispita državne mature u bolnici provodi se sukladno protokolima bolnice.

24. travanj 2024 00:37