StoryEditorOCM

Ovo se zove ekonomska mjera: Danska će svim radnicima u privatnom sektoru koji bi zbog ‘korone‘ mogli ostati bez posla davati 75 posto plaće

Piše Hina
15. ožujka 2020. - 17:26

Danska vlada planira platiti 75 posto plaće radnicima u privatnom sektoru čija bi radna mjesta mogla biti ugrožena u krizi zbog koronavirusa, ako poslodavci obećaju da ih neće otpuštati, prenose agencije.

Predstavljajući plan dogovoren s predstavnicima poslodavaca i sindikata, danska premijerka Mette Frederiksen kazala je na konferenciji za novinare u nedjelju da vlada razumije da bi se mogla pojaviti potreba slanja radnika kući zbog manjka posla, ali je apelirala na poslodavce da ih ne otpuštaju.

Plan se odnosi na razdoblje od 9. ožujka do 9. lipnja, a maksimalna subvencija iznosit će 23.000 danskih kruna (3067 eura) na mjesec. Tvrtke će morati platiti ostalih 25 posto plaće radnika, prenosi Reuters.

Radnici će zauzvrat morati uzeti pet dana obveznog godišnjeg odmora ili pet slobodnih dana, kazala je.

Lars Sandhal Sorensen iz Danske industrijske konfederacije rekao je da će se tom mjerom pomoći desecima tisuća tvrtki, upozorivši da su "mnoge u očajnoj situaciji", prenosi dpa.

Lizett Risgaard, čelnica Danske sindikalne konfederacije, kazala je da "izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere".
Danska ima dva smrtna slučaja od koronavirusa, rekla je premijerka.

18. travanj 2024 06:19