StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNostalgičan za sinom

Ovaj SDP-ovac je najviše 'picavao' u Saboru; Evo kako je opravdao svoje izostanke iz klupa

Piše Marina Karlović-Sabolić
15. studenog 2017. - 20:38

Od kako su za izostanke sa sjednica Sabora uvedene novčane kazne, drastično se smanjio broj zastupnika koji “picavaju” s Markova trga.

U srpnju je, od ukupno 151 parlamentarca, zbog neopravdanih izostanaka kažnjeno njih 26. Oni su u saborsku blagajnu ukupno platili 8550 kuna kazni. U rujnu je taj broj pao na 15 zastupnika, dok su kazne iznosile 4350 kuna. U listopadu je naplaćeno 2400 kuna, i to desetorici zastupnika. Među njima po izostancima prednjači SDP-ovac Orsat Miljenić, kojemu je stigla kazna od 600 kuna jer je sa saborske sjednice izostao - četiri dana.

- Istina je, izostao sam jer sam išao na privatni put. Nije me bilo četiri dana i uredno sam platio kaznu – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Miljenić, koji je u listopadu otputovao u SAD u posjet sinu koji studira na jednom od tamošnjih sveučilišta.

Nije mu, kaže, palo na pamet da od liječnika “žica” ispričnicu kako bi pokrio te svoje saborske izostanke.
- Nisam licemjer. Pitali su me imam li potvrdu kojom bih opravdao izostanak. Rekao sam da nemam i platio kaznu – zaključuje Miljenić, inače šef parlamentarnog Istražnog povjerenstva o "Agrokoru".

Zastupnicima se za svaki neopravdani izostanak od mjesečnog zastupničkog paušala od 1500 kuna odbija 150 kuna. Za svaki opravdani izostanak potrebno je, pak, donijeti liječničku potvrdu ili dokazati da zbog nekog drugog razloga – sjednice općinskih i gradskih vijeća ili županijske skupštine, smrtnog slučaja u obitelji ili sudjelovanja na nekom javnom skupu - nisu mogli prisustvovati sjednici Sabora.
 

20. travanj 2024 18:36