StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORI ZA EU PARLAMENT

Otvorena su sva biračka mjesta u Hrvatskoj i BiH - odaziv veći za 2,3 posto nego prije pet godina; U našoj županiji glasovalo nešto više od 10 posto birača

26. svibnja 2019. - 15:39

U Šibensko - kninskoj županiji na izbore je do 11 i pol sati izišlo nešto više od 10 posto građana, a ukupno je 9,93 posto birača iz Hrvatske glasovalo na izborima za Europski parlament, izvijestili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP). 

Skroman, ali ipak veći broj birača nego prije pet godina, izašao je prijepodne na izbore za 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. To je za 2,3 posto više u odnosu na 2014. godinu. 

Sljedeće podatke o odazivu, DIP će objaviti u 17 sati, a prvi, nepotpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasuju.

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, na kojima se bira 12 zastupnika za Europski parlament, otvorena su od 7 sati. Jednako tako otvorena su i birališta u BiH, njih 41, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U Hrvatskoj birači mogu glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država, među kojima je i BiH u kojoj je za izbore otvoreno 41 mjesto, 15 u Mostaru, osam u Sarajevu, po dva u Tuzli i Banjoj Luci, četiri u Livnu, deset u Vitezu.
Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta za izbor 12 hrvatskih zastupnika otvorena su, po našem vremenu, u subotu, u 23 sata, u Canberri, Sydneyu i Melbournu, pa će na njima, mjereno hrvatskim vremenom, izbori završiti u nedjelju u 11 sati.
U inozemstvu se posljednje otvara biračko mjesto u Los Angelesu, u nedjelju u 16 sati, a zatvara u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo birati zastupnike u Europski parlament ima nešto više od 3,8 milijuna birača. Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata sa 33 liste, zastupnici se biraju proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Glasovi koje pojedini kandidat dobije na taj način, 'vrijede' samo ako je dobio najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista, izborni je prag pet posto.

24. travanj 2024 04:54