StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsvjetski skandal

Otkrivena šokantna istina: YouTube pomogao pedofilima gledati djecu na internetu!; Užasnuta majka: Pogledala sam video i zaprepastila se brojem pregleda

Piše Anita Belak-Krile
4. lipnja 2019. - 12:11

Kakve se sve nepredviđene, ružne i opasne situacije mogu dogoditi na internetu i YouTubeu pokazuje i najnovije otkriće New York Timesa koji piše kako YouTube preko preporuka za daljnje gledanje zapravo omogućuje pedofilima da lakše pronađu i sasvim bezazlene videozapise na kojima su djeca.

Tako je majci Christiane C. koja živi u predgrađu Rio de Janeira postalo vrlo čudno kad joj je njezina 10-godišnja kćer rekla da video koji je objavila na YouTubeu zajedno s prijateljicom, a na kojem se kupaju u bazenu, ima na tisuće pregleda u vrlo kratkom vremenu. New York Times nije objavio prezime majke s kojom je stupio u kontakt kako bi zaštitio obitelj.

- Videozapis je bio posve nevin, nije to bilo ništa posebno – objašnjava majka što se dogodilo.

Uskoro je video prikupio čak 400 tisuća pregleda.

- Ponovno sam pogledala video i užasnula se zbog broja pregleda - ispričala je majka Christiane C.

Tim istraživača otkrio je da YouTubeov automatski sustav preporuka koji korisnicima savjetuje što pogledati sljedeće preporučuje i videozapise s malom djecom. Na taj je način platforma počela preporučivati potpuno nevine uratke iz obiteljskog života koji bi se pojavili najčešće nakon gledanja nekog seksualnog sadržaja.

- Te kanale povezuje YouTubeov algoritam. To je zastrašujuće – objasnio je za New York Times jedan od istraživača Berkman Klein iz Centra za internet i društvo pri Harvardu.

- Čak i najopreznija obitelj može biti uvučena u nešto štetno ili podložno kaznenom progonu - kazao je istraživač.

Videozapis Christianine kćeri YouTubeov je sustav promovirao mjesecima nakon što je kompanija upozorena da postoji problem s pedofilima. Nakon što su neki mediji objavili kako Youtube iskorištava ove vidozapise platforma je onemogućila komentiranje, a pedofili su i dalje nastavili gledati videozapise.

- Uplašena sam činjenicom da video poput ovoga može dospjeti u takvu kategoriju – zgraža se Christiane C.

Kad je naposljetku The Times upozorio YouTube da njegov sustav vrti obiteljski video ljudima koji su vjerojatno motivirani seksualnim interesom za djecu, tvrtka je uklonila neke korisnike, ali mnoge i ostavila, među ostalima i one koji su učitani s naizgled lažnih računa.

Sam sustav preporuka također je odmah promijenjen, tako da više ne grupira neke od otkrivenih zapisa. Jennifer O'Connor, YouTubeova direktorica za povjerenje i sigurnost, novinarima NY Timesa kazala je kako je kompanija posvećena iskorjenjivanju eksploatacije djece na svojoj platformi, te da je od veljače neprekidno radila na poboljšanjima sustava.

- Zaštita djece naš je prioritet - istaknula je O'Connor.

Iz kompanije tumače da su preporuke najveći generator prometa na kanalu, te da bi njihovo potpuno uklanjanje pogodilo kreatore drugih videozapisa koji se oslanjaju na te klikove.

YouTube je naglasio kako će ograničiti preporuke na snimke za koje se smatra da bi djecu mogli dovesti u rizik. Kompanija ne dopušta mlađima od 13 godina da imaju svoje kanale i tvrde da ovu politiku provode striktno.

19. travanj 2024 14:51