StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPobuna zastupnika

Oporba napustila Sabor, i lijevi i desni izašli zajedno na Markov trg: ‘Ne želimo više sudjelovati u ovom cirkusu!‘

Piše PSD
25. studenog 2020. - 11:12

Na dnevnom redu Sabora danas je glasanje o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te o 300-tinjak amandmana na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi, a raspravit će i oporbenu inicijativu o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Na početku sjednice, klubovi zastupnika zatražili su stanku, a nakon toga su napudtili sabornicu, donosi N1.

Peđa Grbin je zatražio stanku i istaknuo kako je Vlada predstavljenim prijedlogom proračuna pokazala potpuno nerazumijevanje krize u kojoj se nalazimo. "Ta kriza je takva da svakoga dana umiru dva školska razreda, a Vlada odbija bez suvislog obrazloženja sve amandmane oporbe. Iz krize možemo izaći samo suradnjom, a ne primjenom sile." Istaknuo je da stoga SDP neće sudjelovati u glasanju o proračunu.

Stanku je zatražio i Miroslav Škoro, a i Tomislav Tomašević također je kazao da njegov klub neće sudjelovati u glasanju o amandmanima o proračunu.

Nakon toga, oporba je napustila sabornicu, izašli su pred zgradu Sabora.

"Danas je tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj i sve stanovnike. U ova dva dana dogodilo se teško nerazumijevanje za socijalne potrebe stanovnika - jedan je ovršni zakon gdje vlast nije imala razumjevanja za 220.000 ovršenih koji su postali građani drugog reda. Također, jučer kod rasprave o proračunu vladajući HDZ u dva dana nijedan zastupnik nije bio u Saboru, preko 30 amandmana su odbili bez diskusije. To je dokaz da HDZ na čelu s Plenkoivćem nastavlja trgovačku koaliciju što nam je neprihvatljivo", rekao je Milan Vrkljan.

"Ne želimo sudjelovati u ovome. Nije nam problem što su nam odbili amandmane, problem je što vladajućih nije bilo u Saboru i nije ih briga što oporba ima za reći", rekao je Božo Petrov na Trgu sv. Marka, ispred zgrade Sabora.

"Danas je i desni i lijevi dio oporbe zajedno izašao van jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu. Nama je samo nešto malo manje građana dalo glas. Nije bilo želje za dijalogom između vladajućih i oporbe da se barem dio amandmana razmotri. Svaki stoti amandman je prihvaćen", rekao je Tomislav Tomašević i dodao da dan i pol nije bilo nijednog zastupnika vladajuće većine u Saboru da bi čuli obrazloženje odbijanja amandmana.

"To nije dijalog, posebno u ovm kriznim vremenima", istaknuo je Tomislav Tomašević.

"Vladajući se ponašaju kao da nije u pitanju donošenje vrlo važnog dokumenta da što prije izađemo iz krize. Samo je važno ono što je njima važno. Nisu bili dovoljno pristojni da bar jedan od kolega iz HDZ-a bude prisutan na raspravi o amandmanima. Mogu samo ostaviti zemlju na dnu EU, a mi smo amandmanima pokazali kakve iskorake treba napraviti. Dobre volje od HDZ-a nema nikad. Postoji samo jedan model - važni su oni i njihovi, a ovaj put neće ostati ništa za Hrvatsku", rekla je Anka Mrak-Taritaš.

"Podržavam izlazak oporbe iz Sabora s obzirom da se nijedan amandman nije prihvatio. Trebalo bi biti više uvažanja i brige, a ako ćemo govoriti o financijskog odgovornosti, planirate li vi kućni budžet s minusom? A tu se to radi, ovo nije proračun koji se može podržati", rekao je Dario Zurovec.

"Nekolegijalnost i bahatost prea svima nama iz oporbenih klubova. Nisu nepristojni samo prema nama, nego i prema građanima koji su nam dali glas. Poručujem predsjedniku HDZ-a da održi brzi tečaj za saborske zastupnike i nauči ih kulturi, a u cilju proračuna preporučamo da naruče robote iz Kine pa time mogu upravljati daljinski iz ureda", istaknuli su iz IDS-a.

"U ovoj godini suočeni smo s najvećom mirnodopskom krizom najvećom od 2. svjetskog rada. Ljudi u Varaždinu smještaju se u šatore jer u bolnici nema mjesta. Pred nama je ekonomska kriza. To nije redovna situacija, nego situacija u kojoj je potreban razgovor i suradnja. Troškovi obrazovanja kod kuće će biti veći za roditelje. Naši apeli i ponuda nisu prihvaćeni. Zato moramo pribjeći oštrijim mjerama i pokazati da se u ovakvoj situaciji mora razgovarati. Želimo da se napravi ono što će građanima bit potrebno da se izvučemo iz zdravstvene i ekonomske krize", dodao je Peđa Grbin i prokomentirao opoziv ministra Tomislava Ćorića:

"Što se tiče opoziva ministra, to što se događa zdravstvena i ekonomska kriza, ne znači da možemo zatvoriti oči na korupciju. A plan za izvlačenje iz krize je nešto drugo, a i pitanje je koliko se iz toga možemo izvući ako državu vode korumpirani ljudi."

Dotaknuli su se i situacije s koronavirusom:

"Ako donosimo mjere, moramo planirati i ishode koji će se time postići. Bez mjerljivih pragova ne znamo kakva je učinkovitost, samo nagađamo. Definiranjem pragova koji se žele postići mjerama, može se izmjeriti učinkovitost. Ako se uvodi online nastava, onda moramo omogućiti jednom roditelju da ostane doma s djecom ili ako se ugostitelji zatvaraju, treba im kompenzirati", komentirao je Grbin situaciju s koronavirusom i dodao o cijepljenju:

"Za obvezno cijepljenje treba prijedlog epidemiologa, virologa, što će se time misli postići. Ako stručnjaci to preporuče, onda to podržavam obavezno cijepljenje, a uvesti se može jedino zakonom", dodao je.

Državni proračun za sljedeću godinu predviđa prihode planirane na razini 147,3 milijarde kuna, a rashode na razini 157,9 milijardi kuna. Pri izradi proračuna za sljedeću godinu vlada je projicirala gospodarski rast od 5 posto, potom u 2022. za 3,4 posto te u 2023. za 3,1 posto.

Proračunski deficit opće države, prema metodologiji ESA 2010, sljedeće godine dosegnut će 11,56 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a, nakon ovogodišnjih 29,5 milijardi kuna ili 8 posto. U sljedeće dvije godine planira se daljnje smanjivanje proračunskog deficita opće države na 2,1 odnosno 1,6 posto.

Sabor će glasati i o ostalim raspravljenim točkama te raspraviti inicijativu za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koju je podnijela oporba koja smatra da je Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra uvelike narušena.

Oporba je pokrenula inicijativu zbog tri razloga - odluke vezane za projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa. Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.

25. travanj 2024 14:08