StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpovijesna akcija

‘Operacija‘ na Kaptolu: kontroliranim eksplozijama srušen toranj Zagrebačke katedrale, dizalica ga prizemljila

Piše PSD, JL
17. travnja 2020. - 19:17

Nizom malih kontroliranih eksplozija vrh tornja težak 23 tone odvojio se i dizalicom spustio na tlo. Tako je povijesna akcija spuštanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale danas poslijepodne napokon i završena.

Iako je bilo predviđeno da će se odvijati između 10 i 14 sati, akciju je tijekom dana ometao jak vjetar, zbog čega se trenutak detonacije odgađao sve do gotovo 18 sati. S obzirom na težinu operacije skidanja dijela tornja, ekipe koje su radile na tome više puta dnevno su se dizale do vrha kako bi osigurale da sve bude u redu, javlja Jutarnji list.

Najprije su se alpinisti danas prijepodne u košari podignuli do vrha katedrale kako bi izvidjeli situaciju. Zaključili su da vjetar jest malo jači, ali da bi se akcija svejedno mogla obaviti tijekom dana. Nakon toga četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u košari su kružila oko vrha tornja i izbušila devet rupa za eksploziv, a stavili su ga i na jednu sajlu, zatim provukli glavni vod kroz toranj i nakon toga sve pospajali u jednu mrežu.

- Hrvatska vojska sve snima dronovima, pa imamo direktan uvid u sve, a samo spuštanje trebalo bi potrajati 15-ak do 20 minuta, dok se toranj ne prizemlji. Nije to sav posao jer onda ga još moramo učvrstiti. On će ostati i dalje uspravan kakav jest. Ne znamo što će se dogoditi kad sve to budemo dizali. Može doći do drobljenja nekih manjih elemenata na koje on sjeda - objasnio je u jednom trenutku glavni arhitekt Damir Foretić.


U vezi s dijelom koji dižu eksplozivom, dodao je da su to vrlo mali naboji, veličine jedne malo jače dinamitke.

- Prošli tjedan i prije dva tjedna izvodili smo pokuse u dvorištu katedrale, četiri puta smo rušili tj. trgali čelično uže, radili smo na kamenu, profesori na Rudarskom fakultetu sve su to radili u laboratoriju, vojska je radila vježbe na svojem poligonu, tako da ne bi trebalo biti ništa neočekivano, ali to je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i ovakvoj visini - rekao je Foretić, prenosi Jutarnji list.

Eksploziv koji se danas koristio, i to u malim količinama, od oko 580 grama, bio je plastični.

- Neće ovo biti ništa efektno, trebalo bi se samo zadimiti - govorili su nam upućeni na mjestu događaja.

Pukovnik Miroslav Car, načelnik Stožera inženjerijske pukovnije, rekao je da je izvršeno bušenje kamena s ciljem oslabljivanja sidrenih klinova.

- Pukotine su naoružane i začepili smo ih plastičnim kitom. Problema je bilo zbog vjetra i vremenskih prilika, ali sve smo stabilizirali. Također smo naoružali i nateznu sajlu u centralnom dijelu tornja - dodao je i objasnio kako će se istodobno detonirati sve bušotine.

U jednom trenutku, između 15 i 16 sati, pokazalo se da su sajle koje su postavili alpinisti predugačke, pa su ih ponovno podignuli na vrh katedrale kako bi se adekvatno postavile. Nakon toga, malo prije 18 sati, došlo je do detonacije. Eksplozija je izazvala mali požar, no brzo je ugašen i akcija spuštanja vrha uspješno je završila.


Vrh katedrale koji je uklonjen teži 30 tona i dugačak je 13,5 metara. Nalazio se na visini od 108 metara, zbog čega je cijeli proces uklanjanja trajao malo više od dva tjedna. Najviše vremena pritom odlazi na pripremu terena za toliko iščekivano spuštanje tornja. Samo spuštanje, kao što je rekao glavni arhitekt Damir Foretić, ne traje dugo - radi se o satima.

Ali je, recimo, cijeli jedan dan otišao samo na montažu 500-tonske dizalice s teleskopskim kranom - grdosije koja se usudila nadvisiti najvišu sakralnu građevinu u Hrvatskoj. Nije to bio nimalo lagan posao jer se metalna konstrukcija slagala u dijelovima. Prvo se pozicionirala dizalica, a onda dijelovi krana.

Pripadnicima Hrvatske vojske je na uspješnoj akciji čestitao ministar obrane Damir Krstičević.

- Čestitke svima u Hrvatskoj vojsci, posebno HKoV-u, vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam! - poručio je ministar.

Kretanje u blizini katedrale zabranjeno je od jutros u osam sati.

Podsjetimo, na sjevernom tornju je nakon potresa uočeno oštećenje zida kamenog stubišta i vidljive manje pukotine u svodovima tornja. Statičari iz stručne komisije i članovi radne skupine zaključili su jednoglasno da treba ukloniti dio sjevernog zvonika jer prijeti urušavanjem na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima otprilike 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, dizalicom koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu.

23. travanj 2024 23:51