StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoljska bira predsjednika

Ogromni redovi u Splitu: poljski turisti masovno pohrlili u svoj konzulat, za njih je danas dan "D"

Piše HINA/JL
12. srpnja 2020. - 17:39

Poljaci u nedjelju glasuju u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem se bore aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Pravo glasa ima oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine, a mnogi Poljaci u nedjelju su na birališta pohrlili i u Hrvatskoj, u koju su stigli na ljetni odmor. Pred zgradom konzulata u Istarskoj ulici u Splitu stvorila se ogromna kolona koja se protezala nekoliko stotina metara, od križanja Tolstojeve i Vukovarske preko Riječke sve do same zgrade, što je dokaz koliko su ovi izbori 'biti ili ne biti' za ovu istočnoeuropsku državu.

U prvom krugu izbora, održanom prije dva tjedna, izlaznost je bila 64,5 posto, što je najviše u 25 godina. U drugom krugu izbora ona je u pravilu veća.
 

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament.

Trzaskowski bi tako u slučaju pobjede mogao blokirati zakone koje donosi donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu drži ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), Dudin saveznik. Dudin eventualni poraz bio bi i nagovještaj velikog političkog zaokreta u Poljskoj, koja se našla i na udaru kritika zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda tijekom vladavine PiS-a.

18. travanj 2024 02:27