StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgdje je tu računica

‘Nisam mogla vjerovati, gledam gdje je kvaka‘: u centru grada u Dalmaciji može se popiti kava za jedan euro

Piše Šibenski.hr
30. svibnja 2023. - 08:30

Vijest o jeftinoj kavi u gradu proširila se poput požara redakcijom Slobodne Dalmacije, a potekla je od oduševljene čitateljice.

"Našla san misto di domaći čovik može popit‘ kavu za jedan euro", euforično nam pokazuje cjenik. I ne, ne radi se o nekoj opskurnoj birtiji na periferiji nego o lijepo uređenom ugostiteljskom objektu sa skladnim štekatićem u samom centru Splita.

Konkretno, o konobi "Bili" smještenoj na Pisturi, preko puta zgrade glavne pošte i u blizini Glazbene škole Josipa Hatzea.

Inflacija u kombinaciji s dolaskom ljetne sezone zaslužna je za visoke cijene, osobito u centru Splita, gdje je pronaći kavu za jedan euro ekvivalentno pronalasku igle u plastu sijena.

"Nisan mogla virovat‘, gledan ‘di je kvaka..."

Odgovor na ovo pitanje zanimao je i nas pa smo otišli do konobe "Bili" da provjerimo radi li se o kakvoj grešci.

"Nema greške! Obična kava za strance je 1,40 eura, a za naše stalne goste jedan euro", objasnio je voditelj smjene koji ovakve cijene uopće ne dovodi u pitanje. Čudno, budući da se kava na sličnim mjestima po gradu ne može popiti ispod 2,50 eura, a zna biti još i skuplja!

"Fokusirani smo više na dobar obid nego na kavu. Kava nan je najmanji problem...", objasnio nam je logiku koja stoji iza ovog cjenika. Konobarica je pripremala tacnu stavljajući Cedevite, pive i mineralne vode stranim gostima, što je potvrdilo ovu teoriju.

Voditelj smjene napomenuo je da konoba postoji već 17 godina te upućuje da se na neki način radi o tradicijskim cijenama. "Popust dajemo našin stalnin gostima, radnicima iz ovih butiga u blizini, da naši ljudi imaju di popit kavu prije i posli posla..."

Konoba "Bili" nudi tradicionalne specijalitete kontinentalne i mediteranske kuhinje, pa se na meniju nalaze mesni i riblji specijaliteti, pizze i deserti. Njima očigledno kava nije glavni izvor prihoda, no jednom prosječnom Splićaninu ona je postala veliki izdatak. 

Toga su svjesni i iz "Vivas Bara", kafića smještenog na Pjaci koji je otvoren tijekom cijele godine. Cijene su slične kao i u spomenutoj konobi, a cijeli je štekat prepun domaćih ljudi. Vlasnik kafića samo se osmjehnuo uz kratak komentar: "Nije sve u šoldima..."

Dok neki ugostitelji smatraju da nema potrebe raditi razliku između turista i domaćih ljudi, drugi daju simbolične popuste domaćima, šaljući poruku da ih se cijeni.

Jer, iza ljeta doći će jesen, pa duga zima, nije pametno zamjeriti se domaćem svitu. A ako znate može li se još negdje po gradu ovako povoljno ili još jeftinije popiti kavu - javite nam. Vrlo rado ćemo otići probati je i proslijediti informaciju čitateljima!

 

19. travanj 2024 23:57