StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALI VELIKI ČOVIK

Neno Mikulić skicirao spomenik koji je po mnogima zaslužio Ante Mrvica u splitskoj trajektnoj luci. Ideja se ‘primila‘, već se potpisuje peticija!

Piše Helena Lovrić/SD
17. veljače 2021. - 18:56

Ovi čovik je zaslužio spomenik u trajektnoj luci - kratko je napisao Neno Mikulić, splitski umjetnik, uz crtež na kojem je narisao Antu Mrvicu, nedavno preminulu legendu gradske luke. Ante Mrvica bio je pomorac, sveučilišni profesor, te koordinator "Jadrolinije" za plovno područje Splita i Dubrovnika. Potaknut Mikulićevim crtežom i idejom, portal Pomorac.net pokrenuo je peticiju za podizanje spomenika pokojnom Mrvici.

- Njegova veličina i karizma bila je nevjerojatna. Podizanjem spomenika obilježilo bi se sjećanje na gospodina Antu i odala počast "dobrom duhu splitske trajektne luke", kao i svim "malim velikim ljudima", a ovaj šibenski bodul je uistinu to i bio - poručuju s portala Pomorac.net.

U Mikulićevom viđenju spomenika, kapetan Mrvica stoji podbočen na lučkom mulu, s jednom nogom na bitvi i gleda u daljinu, prepoznatljivo škiljeći na jarkom suncu. Sam umjetnik kaže kako se ni u ludilu nije nadao da će njegova ideja konkretizirati u započetoj peticiji kojom je u manje od dva sata od pokretanja prikupljeno gotovo 300 potpisa.

- Pročitao sam intervju s kapetanom Mrvicom koji me fascinirao. Iste noći sam našarao njegov crtež prstom po mobitelu i postavio ga na svom Facebook profilu iza ponoći.

Skupio sam samo dva "lajka". Ujutro me pak dočekala sasvim drugačija situacija, stotine lajkova i komentara podrške mnogih koji bi voljeli da ova priča ne ostane samo misaona - kazao nam je Mikulić.

Ante Mrvica se svojim fizičkim atributima savršeno uklapa među najprepoznatljivije likove opusa Nene Mikulića koji svojim skulpturama, slikama i slikoreljefima bilježi originalni duh starog Mediterana.

- Iznenadilo me to što sam, nakon što sam ga cijeli život gledao kako se ljeti javlja iz luke, u bijeloj košulji kratkih rukava, mislio da je on neki obični lučki radnik, uvijek se držao skromno i jednostavno, ali kad sam vidio njegov životopis, shvatio sam da čovjek "rastura".

Mogao je dane provoditi u uredu, ali on je izabrao drugačiji način. Njegova odrednica je bila "ja sam tu radi putnika i ljudi, ne oni radi mene". To bi mu stavio na postament na spomeniku - dodao je Mikulić koji je umjetnički fasciniran Mrvičinim likom.

- Kapetan je, nema brkove i nema viška kilograma kao moje uobičajene skulpture, ali je "narodni čovik", razbarušen lik. Ima u sebi strašno privlačne elemente za skulpturu, s neobično puno karaktera. Visok, s širokim rukavima košulje, tankim rukama, izražajnim licem, fenomenalno izgleda, vizualno je osebujan!

Upitan bi li se prihvatio zadatka izrade spomenika, Mikulić kaže kako njegov lik ne bi trebao biti prikazan u suvremenom ili ekspresionističkom izričaju već bi isključivo trebao biti realističan, morao bi imati remen, košulju i kutiju za naočale na remenu, dvije, tri kemijske olovke i blok u džepu košulje. Baza je, ima svoje atribute. Izuzetno mi je privlačan lik, uživao bi - govori nam Mikulić.

Prvotno sam uz svoj crtež napisao da bi taj spomenik ljudima bio sto puta draži od svih spomenika političarima, ali sam tu misao izbrisao jer ga nisam ni htio uspoređivati s političarima. On je mali, veliki čovik s velikim č - poručio je Mikulić.

Link za peticiju https://pomorac.net/2021/02/17/peticija-za-postavljanje-spomenika-legendarnom-anti-mrvici-u-luci-split/?fbclid=IwAR1Ze5K9pGMFHxKed0D8npu9iuvRR1BDly-EWdUQtODndhmltfT7E8XCaH0

19. travanj 2024 15:16