StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVlada na godišnjem

Neki će u državnu rezidenciju, neki na road trip Balkanom, a neki neće dalje od svog sela: znamo na kojim će destinacijama ministri provoditi vruće kolovoške dane

Piše Ivanka Toma, Frenki Laušić/JL
7. kolovoza 2019. - 11:16

Premijer i ministri od ovog utorka službeno su na godišnjim odmorima do sjednice Vlade 23. kolovoza, a do tada će, prema odluci predsjednika Vlade, Banske dvore ovog tjedna čuvati Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku skrbi, i Tomo Medved, ministar branitelja.

U tjednu od 12. do 16. kolovoza taj posao će preuzeti Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Blaženka Divjak, ministrica znanosti, ali i Tomo Medved, kao dodatna potpora.

Ministar branitelja nam je rekao da ga ne pitamo za godišnji odmor, ističući da ga neće koristiti, nego će cijelo ljeto provesti u različitim programima, obilaziti različite krajeve Hrvatske u povodu različitih obljetnica i imati niz sastanaka s udrugama branitelja, piše Jutarnji list.

Premijerska vila

Predsjednik Vlade je, pak, na zadnjoj konferenciji za novinare rekao da će godišnji odmor provoditi na relaciji Opatija - Rijeka, što uključuje i radne posjete 3. maju ili prigodna neobvezna druženja. Iako za to nismo dobili službenu potvrdu, vjerojatno će, kao i prošle godine, ljetovati u državnoj rezidenciji, vili Costabella kod Rijeke, koju su za ljetni odmor koristili i bivši premijeri Zoran Milanović i Tihomir Orešković.

Podsjetimo, ljetovanje opozvanog premijera Tihomira Oreškovića s obitelji u državnoj vili Costabella na Opatijskoj rivijeri izazvalo je dosta bure u javnosti zbog navodnih visokih troškova reprezentacije, pa je zbog toga MUP 2016. objavio troškove boravka gostiju u spomenutoj vili, i to u razdoblju od 2009. do 2016. godine. Tako je navedeno da je u 2016. godini za troškove reprezentacije potrošeno 122.514,34 kune, a u tom razdoblju najviše je potrošeno 2015. - 293 tisuće kuna, a najmanje 2010. godine, kada su troškovi reprezentacije u Costabelli iznosili tek 175 kuna.

Pitali smo ostale ministre gdje će i kako provesti godišnji odmor, a najzanimljiviji odgovor dao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. On će na godišnji odmor, koji će trajati tjedan dana, krenuti danas. Najprije će se pridružiti obitelji koja je u Biogradu, u kući za odmor koju je naslijedila njegova supruga, no odmah pakiraju kofere i kreću na put.

Balkanski road trip

Sa suprugom i dvije kćeri ministar Bošnjaković će na put prema Međugorju, pa u Mostar gdje će prespavati. Idući dan nastavit će prema Crnoj Gori. Plan je prespavati u Kotoru, a onda nastaviti prema Albaniji. Tri dana obitelj planira provesti u Draču, svakako navratiti do Tirane, a onda se iz Drača vraćati preko Sarajeva. Već 14. kolovoza Bošnjaković mora biti u Ministarstvu pravosuđa, gdje ima dogovoren sastanak.

Ministar prometa Oleg Butković na formalnom godišnjem odmoru je od utorka 6. kolovoza, a koristit će ga do 19. kolovoza. Cijeli godišnji odmor planira provesti kod kuće u Novom Vinodolskom, sa suprugom i dvoje djece. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, bit će na Pagu u obiteljskoj kući do Velike Gospe, kao i svake godine, u kući koju je naslijedila supruga, a ljetovat će s drugim članovima obitelji. Milan Kujundžić će biti u rodnom selu Ivanbegovini kod Imotskog, a Tomislav Ćorić, ministar energetike i zaštite okoliša, još nam je jučer uputio pozdrav iz Ploča.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva, u Istri će biti s obitelji nekoliko dana, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao kako će do iduće sjednice Vlade biti na odmoru na Jadranu, ne otkrivajući lokaciju. Darko Horvat, ministar gospodarstva, ići će na Maraton lađa u Metkoviću, a potom na odmor u Novalju, dok će Gordan Grlić Radman na nekoliko dana otići u Bašku Vodu s obitelji.

Radni odmor

- Neće biti puno odmora. Svi radimo, krv, znoj, ali ne i suze, nego osmijeh - rekao je ispred Vlade novinarima ministar vanjskih poslova. Gari Cappelli, ministar turizma, kaže da će godišnji odmor provesti radno u “obilasku terena”, a Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, zahvalila je novinarima na pitanju ispred Banskih dvora i rekla da već 20 godina nije bila na godišnjem odmoru. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, istaknula je, prenosi Jutarnji list, kako već tri godine nije bila na godišnjem odmoru, ali da se ovaj put nada odmoru od nekoliko dana, jednako kao i ministrica Bedeković. Napokon, i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović je, kako je RTL neslužbeno doznao, najavila da će nekoliko dana godišnjeg odmora provesti na Brijunima.

 

20. travanj 2024 07:42