StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTonči Tadić

Nekadašnji HSP-ov saborski zastupnik ocjenjuje: Talijani će biti u čudu ako i mi ne proglasimo svoj gospodarski pojas

Piše PSD.
21. studenog 2020. - 08:45
Mi od ZERP-a trebamo prijeći na gospodarski pojas u punom opsegu - uvjeren je Tonči TadićŽeljko Puhovski/cropix

Tonči Tadić, nekadašnji HSP-ov saborski zastupnik, a danas fizičar na Institutu "Ruđer Bošković", ubraja se u red prvoboraca za proglašenje isključivoga hrvatskoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu.

I dok politika i pravna struka tvrde da za RH u talijanskoj najavi proglašenja nema razloga za brigu i da je zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji imamo zapravo ista stvar, Tadić se ne slaže s tim i zalaže se da naša zemlja istog trenutka proglasi isti pojas. To je, po njegovu mišljenju, uostalom i preporuka Europske unije.

– Europska je komisija 13. srpnja 2013. godine, nakon posebne studije koju je naručila oko zaštite ribljeg fonda, pozvala sve svoje članice na Mediteranu da proglase i aktiviraju svoje gospodarske pojaseve, pa tako i Republiku Hrvatsku. Vlada Zorana Milanovića se na to oglušila, unatoč tome što je Italija proglasila i aktivirala ekološku komponentu svog pojasa još 2006. godine. Zašto RH nije učinila isto, aktivirala barem tu eko-komponentu, to nitko ne zna – još je u čudu bivši saborski zastupnik.

ZERP nije isto što i IGP

Odbacuje tumačenja da je ZERP isto što i IGP.

– ZERP ima elemente isključivoga gospodarskog pojasa, ali ono što je problem jest pitanje razgraničenja. Mi ćemo inzistirati na crti sredine, ali Talijani će se boriti protiv toga. Postoji kvaka u cijeloj priči. Kada se, naime, proglašava gospodarski pojas, dobro se zna o čemu se radi. On obuhvaća stupac morske vode, morsko dno i podzemlje. Kome nije jasno, neka pročita Konvenciju o pravu mora. Zemlja koja proglašava gospodarski pojas u pravilu prije toga ima definiran epikontinentalni pojas, koji ne treba proglašavati, a obuhvaća morsko dno i podzemlje ispred teritorijalnog mora.

{embed_photo}1676182{/embed_photo}

Ako si već razgraničio epikontinentalni pojas sa susjedima, a to smo učinili još 2008. razmjenom nota vlada, i ako postoji gospodarski pojas, razgraničenje je potpuno jasno. ZERP je, međutim, definiran samo za morsku vodu, ne za dno i podzemlje, upravo zato što se u tom trenutku pokušavalo dokazati Uniji da ZERP nije gospodarski pojas. Naravno da će netko dobronamjeran to tumačiti kao gospodarski pojas, a netko zlih namjera da on to nije, iako ima sve njegove elementa – pojašnjava Tadić.

Po njegovu mišljenju, jedino je rješenje da Hrvatska, onog trenutka kada Italija proglasi IGP, učini isto, i to u cilju dobrosusjedskih odnosa i zajedničke odgovornosti za Jadran.

– Mi od ZERP-a trebamo prijeći na gospodarski pojas u punom opsegu. U ovih 19 godina naslušao sam se raznoraznih gluposti, poput toga da je razlika u postavljanju kabela i gradnji umjetnih otoka, a zapravo je u samoj definiciji i crti razgraničenja. U svemu tome treba imati na umu dvije talijanske note glavnom tajniku UN-a iz 2006. i 2008. godine, po kojima Italija nikada neće pristati na zabranu ribarenja svojih ribara uz istočnu obalu Jadrana. Hrvatska na to nije nikada reagirala. Jasno je da smo u tom trenutku bili pred ulaskom u EU i NATO, ali sada ne postoji više ni jedan razlog da ne proglasimo gospodarski pojas u Jadranu. Na to nas upućuje i preporuka EK-a – ističe Tonči Tadić.

Pogrešan signal

Po njegovim riječima, talijanska strana bi ostala u čudu ako Hrvatska nakon onoga što su sami planirali ne proglasi svoj IGP.

– U suprotnom bismo jedino pokazali da nam nije stalo do zaštite Jadrana. Isti signal bi otišao prema EU-u i UN-u. Već ovog trenutka mi možemo aktivirati i ekološku komponentu ZERP-a. Sporne mogu biti ribarske kvote, ali njih ionako raspoređuje EK. U tom procesu RH definira koji je ekološki maksimum, a ne Italija – dodat će, i još za kraj poručiti:

– Nama posve odgovara ova talijanska igra. Prisilit će sve mekušce u našoj politici i one koji kažu da se IGP ne može proglasiti jer je Jadran usko more. Prije 19 godina u Saboru sam proročanski rekao da će Italija proglasiti svoj pojas kada bude htjela zaštititi svoju polovicu od prekomjernog izlova, ali da će nama tada biti kasno.

Nemojte biti uvjereni da će RH i ovaj put to napraviti, kada je za većinu politike Jadran samo kada u kojoj se kupa. Nikada Jadran nije bio centar naše vanjske politike i po tomu se razlikujemo od ostatka EU-a. Ali, svi koji odlučuju trebaju znati da se naša neodgovornost prati izvan granica RH. Reći da nas Jadran nimalo ne interesira, bila bi prilično ružna poruka.

18. travanj 2024 11:36