StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRijetka pojava u Sredozemlju

Nad Mediteranom se formira opasni uragan, vjetrovi i poplave mogli bi ugroziti ljudske živote; Udar na obalu očekuje se ovoga vikenda

Piše JL
27. rujna 2018. - 20:28

Nad južnim Mediteranom se formira ciklona koja bi se do vikenda mogla pretvoriti u opasni uragan, upozorava Severe Weather, a ako se nastavi razvijati brzinom koju sada pokazuju satelitske snimke, mogla bi se razviti do jačine najsnažnijeg mediteranskog uragana ikad zabilježenog, prenosi Jutarnji.

Uragan se prema procjenama kreće kroz južni Mediteran, a u opasnosti su otok Kreta u subotu kasno navečer, te Tursku čiju bi zapadnu obalu mogao pogoditi u nedjelju.

Uragan sa sobom očekivano donosi vjetrove jačine i do 150 km/sat, te obilne kiše koje bi mogle uzrokovati poplave, zbog čega se stanovnike tih mjesta priprema na to da se osiguraju i zaštite na vrijeme.

Vjetrovi i poplave mogli bi, naime, ugroziti ljudske živote.

Crometeo mediteranske uragane objašnjava kao "spoj" tropske i vantropske ciklone, što je rijetka pojava u Sredozemlju - tek nekoliko puta godišnje.

Takvi uragani imaju specifični oblik s okom u središtu oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje. Ono što ih razlikuje od tropskih ciklona je što nastaju i iznad hladne morske površine.

14. travanj 2024 19:44