StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUseljenje do Božića

Murterini grade kuću obitelji Knezić iz Petrinje; donacijama prikupljeno 350 tisuća kuna, Općina uplatila 150 tisuća, a donirati se može i dalje

Piše Katarina Rudan
24. listopada 2021. - 15:39

Ukoliko na terenu, točnije na gradilištu u centru Petrinje, sve bude išlo prema planu, obitelj Knezić s četvero malodobne djece Božić će dočekati u novoj kući. Rekao nam je to načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov, inicijator akcije gradnje kuća za obitelji čiji su domovi razrušeni u katastrofalnom potresu koji je krajem pošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Inicijativa da svaka općina i grad u Hrvatskoj sagrade po jednu kuću naišla je na podršku tridesetak jedinica lokalne samouprave. Podsjetimo, većina ih je otvorila i posebne račune za prikupljanje sredstava, našla donatore za materijal pa i za izvođenje radova i zadnjih mjeseci intenzivnije je krenula gradnja.

image

Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Građevinski radovi na novoj kući obitelji Knezić, koja se gradi u istim gabaritima srušenog objekta, privode se kraju. Trenutno se izvode radovi na krovištu kuće i fasadi, a potom će uslijediti postavljanje prozora i vrata. Taj posao trebao bi biti gotov u prvoj polovici studenog i onda će krenuti unutrašnji radovi. Postavljanje instalacija, struje i vode, te žbukanje. Duboko se nadamo da će svi radovi biti završeni u prosincu i da će Knežići Božić dočekati u novom domu – kaže Turčinov. Nova kuća imat će 190 kvadrata stambenog prostora, prizemlje i visoko potkrovlje. Procijenjena vrijednost gradnje je između 650.000 i 700.000 kuna. Do danas je, kaže Turčinov, uplatom sredstava građana na poseban račun kojeg je Općina otvorila u siječnju ove godine uplaćeno 260.000, a vrijednost donacija u materijalu je oko 90.000 kuna.


- Dakle, ukupno vrijednost donacija je 350.000, a mi smo općinskog proračuna za sada izdvojili 150.000 kuna. Račun za uplatu sredstava za gradnju kuće i dalje je otvoren i pozivam moje sugrađane i sve ostale ljude dobre volje da i dalje mogu svojom uplatom pomoći da ovu humanitarnu akciju privedemo kraju. Posebno bih apelirao na murterske ugostitelje, da daju svoj obol u tom smislu. Stotinjak je ugostiteljskih objekata na području općine Murter-Kornati i imali smo odličnu turističku sezonu. Kada bi svaki ugostitelj uplatio po tisuću kuna, to bi bio veliki iskorak i sve bismo brzo mogli privesti kraju. Od početka nam je cilj ljudima napraviti kuću koja će biti sigurna od potresa i u tom smislu izgrađena po najvišim standardima – zaključio je Turčinov.

Inače, projekt gradnje kuće za obitelj Knezić provodi se pod nazivom „Kumstvo općine s obitelji“, a račun na koji se sredstva mogu uplatiti je:
IBAN: HR9223900011500198663-OPĆINA MURTER-KORNATI-DONACIJE.
Račun je multivalutni
Model: HR68
Poziv na broj: 7765-OIB.
SWIFT: HPBZHR2X.


 

19. travanj 2024 22:48