StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa znanje i ravnanje

Ministarstvo skrojilo novi školski kalendar za škole u štrajku: Kraći zimski praznici, proljetnih gotovo i neće biti, a nastavna godina do kraja lipnja!; Imaju rješenje i za maturante

Piše Ana Franić/SD
29. studenog 2019. - 17:01

Nastavnici osnovnih i srednjih škola odbili su zadnju Vladinu ponudu i jutros je službeno kako se opći štrajka nastavlja do ispunjenja zahtjeva. 

Do sada nastave nije bilo 15 dana, a svi nagađaju na koji način će se ona nadoknaditi. 

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole.

Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja danas su poslali pregled dosadašnjeg stanja i mogućnosti nadoknade izgubljenih dana.

Objašnjavaju kako će za škole koje uopće nisu održavale nastavu niti nadoknađivale subotom ili nenastavnim danima, biti potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu. 

- Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine.

Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ova opcija je izrađena na način da ne uključuje odrade nastave subotom, a iz Ministarstva dodaju kako će svaka škola nakon okončanja štrajka moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi.

20. travanj 2024 17:04