StoryEditorOCM

Ministar Tomo Medved postaje krizni upravitelj na potresom pogođenom području: Vlada osniva Stožer koji će povezati sve sudionike u pružanju pomoći

Piše JL
3. siječnja 2021. - 19:06

Iz Vlade je u nedjelju navečer objavljeno da će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije. Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodaju i da je danas u poslijepodnevnim satima predsjednik Vlade Andrej Plenković održao sastanak putem video veze sa svim članovima Vlade vezano uz posljedice razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, objavljeno je iz Vlade, prenosi Jutarnji.

U ponedjeljak u 12 sati u NSK održat će se sjednica Vlade na kojoj će svi ministri izvijestiti hrvatsku javnost o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pomoć ljudima nakon razornog potresa. Bit će riječi i o daljnjim aktivnostima Vlade i nadležnih službi oko pomoći unesrećenim ljudima te saniranju posljedica potresa.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izjavio je ranije za N1 da bi Medved bio dobar izbor.

- Meni bi bilo drago da potpredsjednik Vlade i ministar branitelja bude koordinator obnove potresom pogođenog područja. Uz njega će vjerojatno biti župan, te ravnatelj civilne zaštite, kao i njegovi zamjenici, rekao je Žinić.

- Katastrofu apsolutno treba proglasiti, no mehanizam župana dozvoljava samo da možemo proglasiti prirodnu nepogodu temeljem procjena povjerenstava gradova i općina koji su stradali. No mislim da je ovaj potres mnogo razorniji i da bi se trebala proglasiti katastrofa, ili velika nesreća, kazao je Žinić.

Dodao je kako je s Tomom Medvedom i premijerom u komunikaciji.

- Izvještavam ih o svemu s terena, i vjerujem da će do toga doći, rekao je.

O ovoj temi pričao je danas i predsjednik Zoran Milanović u intervjuu za N1.

- Mora se proglasiti katastrofa i reći tko je tu glavni, je li to Božinović, Medved. Ne mogu ljudi preko maila naručivati kontejnere. Prvo, to košta, drugo mora se znati tko je odgovoran, izjavio je Milanović.

Na pitanje tko u ovome trenutku snosi najveću odgovornost, Milanović kaže dok se službeno ne proglasi, da je ta osoba premijer Plenković. 

- Po meni bi to trebao biti Medved. Treba se znati vertikala, treba se znati tko odgovara. Vojska se dala maksimalno, ali sustav ne može počivati na vojsci koja ima 15.000 pripadnika. Vojska je tu, 'ubit' će se od posla, ali vojarna u Petrinji je čistim migom obnovljena i tamo su sad smješteni ljudi. To je čista sreća, naglasio je Milanović.

19. travanj 2024 19:16